Plekken waar glasvezel al is aangelegd.

Aanleg glasvezel in vier dorpen nog onzeker: het worden spannende dagen met de deadline op komst

Plekken waar glasvezel al is aangelegd. DELTA Fiber Netwerk

Het is voor vier dorpen in Ooststellingwerf nog allerminst zeker of er een glasvezel kabel wordt aangelegd. Dat meldt Henk Jan Willem Bloemen, projectleider bij DELTA Fiber Netwerk.

Delta is bezig met een vraagbundeling en hanteert daarbij in het businessmodel een ondergrens van 25%. Dus een kwart van de woningen in een dorp moet glasvezel willen hebben om het financieel haalbaar te maken.

De Fryske Mienskip op Glas haalde een jaar geleden de gestelde grens van toch nog minimaal 35% aansluitingen niet. Delta Fiber (voorheen actief onder de naam Glasvezel Buitenaf) nam in december een belang van 100% in DFMopGlas. Sinds maart is de campagne door Delta Fiber in de dorpen van Ooststellingwerf met veel energie opnieuw opgepakt. Formeel is de deadline 12 mei, maar de balans wordt in het weekeinde van 15 en 16 mei opgemaakt. Dus meldingen na 12 mei tellen ook mee.

Appelscha blijft achter

Het goede nieuws is dat in het in het gebied Oldeberkoop, Makkinga en Elsloo de glasvezelkabel er wel komt. Daar gaat de dekking naar de 30%. En ook de regio Donkerbroek-Haule haalt de 25% wel. Er is verder een koppeling gemaakt tussen Ravenswoud en Appelscha. En waar Ravenswoud het goed doet, hebben 200 adressen in Appelscha zich nog niet voor de aansluiting op glasvezel gemeld.

Teleurstelling

Bloemen heeft daar niet echt een verklaring voor, maar spreekt wel zijn teleurstelling uit dat het percentage juist daar onder de 25% blijft. ‘Heel bijzonder dat ook alle ondernemers niet die keuze maken. Vooral voor de recreatiesector is snel internet en goede wifi van groot belang. Aansluiten kost nu niets, een monteur zorgt dat wifi overal goed is tot in de nok van je huis, je kunt zelfs na een jaar terug naar de oude provider. Het kost je dus alleen een abonnement van een jaar.’

Geen eigen bijdrage

Bloemen rekent voor dat een aansluiting nu gratis is, maar wil je over een jaar alsnog aansluiten, kost het zeker 600 euro. Voor Delta kost iedere aansluiting zo’n 1200 euro. En dat is een schijntje in vergelijking met de kosten die Kabelnoord maakte voor de aansluitingen in het buitengebied. ‘Dan praat je afhankelijk van de situatie over 4000 tot 10.000 euro per aansluiting.’ Dat verschil in kosten verklaart volgens wethouder Marcel Bos ook dat mensen in het buitengebied wel een eigen bijdrage van 1800 euro moesten betalen. Dat vereist dus enige uitleg naar mensen toe die nu met een scheef gezicht kijken naar de gratis aansluitingen in de dorpen. Maar huizen naast elkaar aansluiten is wat anders dan honderden meters kabel trekken naar een volgende woning. Gelet op de vraagbundeling van 86% in het buitengebied vonden veel mensen dat ook wel redelijk.

Coaxkabel en koperdraad

Als het bedrijf Delta Fiber in de gemeente Fryske Marren 50% aansluitingen haalt in de kernen, waarom lukt dat dan niet in sommige dorpen in Ooststellingwerf? Daar is geen echt antwoord op. En toch is zelfs een gratis aansluiting voor het gros van de dorpsbewoners niet interessant. Die blijven liever op de oude coaxkabel van Ziggo of het bestaande koperdraad van KPN. Bedrijven als KPN en Ziggo proberen nog het laatste beetje extra snelheid uit de bestaande techniek te persen. Maar het houdt een keer op. Doordat een glasvezelkabel met een lichtsignaal werkt in plaats van een elektrisch signaal, is signaalverlies nauwelijks meer een probleem.

Techniek van de toekomst

Wat voor je huidige gebruik voldoende is, kan in de toekomst misschien veel te weinig zijn, zo benadrukt wethouder Marcel Bos. ‘Het belang is met het thuiswerken tijdens de coronacrisis ook weer aangetoond.’ Gamen, skypen, streamingdiensten, maar ook het uploaden van bedrijfsdata of het beheer van een webshop. Ook zijn allerlei nieuwe toepassingen mogelijk op het gebied van zorg op afstand, zoals cameratoezicht: glasvezel is de techniek van de toekomst met een oneindige bandbreedte en capaciteit. Bos: ‘En als het probleem is dat je een ander mailadres moet aanmaken, kom ik dat persoonlijk wel regelen.’ En Max Verstappen kun je volgens Bloemen ook echt wel vinden bij de 12 providers op de glasvezelkabel, al is Ziggo daar dus niet eentje van.

Steunbetuiging wethouder

De wethouder heeft zich tot dusver redelijk buiten de strijd om de klant gehouden, maar vindt dat hij op de valreep toch Delta Fiber een openlijke steunbetuiging moet geven. ‘Er is een bepaalde relatie ontstaan met Delta Fiber waar ik op vertrouw. Ik zou het verschrikkelijk jammer vinden als het onder andere in Appelscha niet lukt. En dat geldt ook voor alle ambassadeurs die in de dorpen er zo hard voor gewerkt hebben.’ Het zou dubbel zuur zijn voor inwoners van Appelscha-Boven, waar een deel van de inwoners Kabelnoord niet heeft gekozen in de veronderstelling dat er een gratis alternatief zou komen.

Spannende dagen

En wat voor Appelscha-Ravenswoud geldt, geldt ook voor de combinatie Haulerwijk-Waskemeer, waar toch ook grote bedrijven als Boonstra een enorm belang hebben bij snel internet. Maar ook daar wordt drempel van 25% nog niet gehaald. Het worden kortom voor vier dorpen nog spannende dagen. De anderen kernen kunnen nu al verwachten dat voor de zomer de schep van aannemer BAM in de grond gaat. Vermoedelijk wordt begonnen in Oldeberkoop, waar een koppeling mogelijk is met het netwerk van Delta Fiber in Weststellingwerf. Het bedrijf denkt dat het een jaar kost om het werk in alle kernen af te ronden. Maar of het alle kernen worden?

Oosterwolde

Verder is nog onduidelijk wat er in Oosterwolde gaat gebeuren. Die (te) grote kern viel buiten deze vraagbundeling van Delta Fiber. Wel is er sluimerende interesse van KPN. Maar een formele aanvraag ligt er niet bij de gemeente Ooststellingwerf. KPN sloot in de buurgemeente Weststellingwerf alleen de woningen in juiste de grootste kernen Wolvega en Noordwolde op glasvezel aan.