‘Ik kies voor mezelf’

Omringd door groen en omarmd door twee imposante oude bloeiende lindebomen staat de boerderij midden in de natuur, buiten de bebouwde kom van Langedijke. Inpandig is de riante werkplaats, deze oogt imposant met de oude authentieke machines en gereedschappen. Hier is de ‘De Vrije Smidse’ van Gerrit de Boer gevestigd en deze bestaat al bijna twintig jaar.

FOTO ANNE WESTERHOF

FOTO ANNE WESTERHOF

Gerrit de Boer (1946) is geboren in Enschede en heeft daar een deel van zijn jeugd doorgebracht. Van jongs af was hij geïnteresseerd in techniek, niet vreemd want zijn Opa en vader waren met hetzelfde virus besmet. Het lag dan ook voor de hand dat hij koos voor een ambachtelijke opleiding richting elektro en metaal. Al vrij snel verdiende hij zijn brood als bankwerker. Maar zijn werkgever ging failliet en zo kwam hij zonder werk. Een tip van de buurman wees hem op de mogelijkheid van technisch assistent bij het onderwijs. De Boer mocht meelopen en hij was gelijk ‘verkocht’ en schreef zich direct in voor de 4- jarige opleiding. Hij kreeg les in een breed pakket van glasblazen, instrumentmaken en natuur en scheikunde en vond al snel een baan op het vwo in Aalten. Maar na een jaar of vier besloten hij en zijn echtgenote om verder te kijken. De Zuid Oosthoek van Friesland sprak tot hun verbeelding en de vacature van amanuensis bij de Rijks Hogere Burger School (RHBS) in Oosterwolde kwam op het goeie moment. Vanaf 1976 wonen ze op deze plek in de natuur.

En de baan beviel, want pas in 2002 besloot hij, toen hij niet voor een andere functie gekozen werd, er een punt achter te zetten: ‘Ik kies voor mezelf’.

Gerrit de Boer wist nog niet precies wat het ging worden, maar via een advertentie werd de inventaris van een siersmederij gekocht: ‘Altijd een zwak gehad voor smeden’. Binnen twee jaar brandde er een smids vuur. De naam van ‘De Vrije Smidse’ verwijst naar dat hij helemaal eigen baas is, vrij woont en vrije creaties maakt en laat maken. De Boer begon met de productie van sierhekwerken maar na verloop van tijd kwam daar door import uit goedkope landen een eind aan. Hij begon met het geven van smeedcursussen aan huis voor leerlingen van school. Aanvankelijk gaf hij al smeedlessen op school voor de leerlingen. Kennisoverdracht in werkmethoden daar is hij goed in. En het ambachtelijke smeedwerk demonstreert hij op markten en braderieën. Dat leidde ertoe dat mensen graag bij hem in de leer willen en zo geeft hij al jaar en dag cursussen voor iedereen: ‘Het aambeeld kent geen verschil tussen man en vrouw’. Het eindresultaat van een cursus is dat men kan smeden en heeft geleerd dat de hamer hét kneedinstrument is om het metaal te dwingen. De snelheid en de wijze van slaan bepalen het resultaat: ‘Niet de kracht, maar de grenzen van eigen kunnen is bepalend’.

De Boer werkt ook in opdracht voor derden voor plaatsing van kunstobjecten op sokkels of omlijstingen en maakt voor gebruiksvoorwerpen waaronder tafels, banken. Door een medische aandoening (aangezichtspijn) in 2016 was De Boer genoodzaakt om zijn werk op een lager pitje te zetten. Door een operatie en medicatie lijken de perspectieven weer beter en gaat het bedrijf weer door. Maar minder intensief nu de leeftijd gaat spreken. Ik hoef er niet van rondkomen en dat is ook niet de bedoeling, als ik de investeringen er maar weer uit krijg, vertelt De Boer.

Op dit moment is hij bezig met een aantal projecten waarvan er een bestaat uit het maken van een ‘beeldbank’, bestaande uit een twee- en vierzitsbank rondom het beeldhouwwerk van Jackie Japink in Elsloo.

Voor de toekomst op dezelfde manier door blijven gaan en op deze plek actief te blijven wonen, dat is wat Gerrit de Boer wenst. www.devrijesmidse.nl