‘Ik ben niet degene die alleen maar taarten bakt’: Gea Riksen is blij met waardering

Bij binnenkomst worden bezoekers gelijk getrakteerd op een geur die aan grootmoeders tijden doet denken. Een aangename zoete mix van appel, suiker en kaneel, die doet watertanden.

Gea’s Appeltaart’ is de naam van de onderneming, waarvan Gea Riksen de eigenaresse is. Het bedrijf is gehuisvest aan de achterzijde van het restaurant ‘De Bosberg’ in Appelscha.

In 2010 nam Riksen met haar partner Willem het restaurant over en in 2012 startte ze met de appeltaarten.

Reïntegratiebedrijf

Gea Riksen (1980) is geboren en opgegroeid in Dwingeloo. Na de middelbare school volgde ze aan de Hanze Hogeschool een opleiding richting personeel en arbeid. Een culinaire opleiding zou toen niet aan haar besteed zijn geweest. Na de studie werkte ze jaren bij een reïntegratiebedrijf, waar ze in 2020 stopte. Inmiddels was de vraag naar de appeltaarten dusdanig gegroeid dat ze hier haar handen vol aan had. Gea Riksen doet naast het bakken, het personeelsmanagement van het restaurant en de verhuur van kamers voor de Bed & Breakfast accommodatie.

‘Friezen zijn van de kaneel’

In 2012 besloot ze om zelf appeltaarten te bakken voor de bezoekers van het restaurant. Het gebak dat tot dan toe geserveerd werd, beviel haar niet en ze raakte geïnspireerd door het idee om zelf taarten te bakken. Het was ook de wens van haar man. Na onderzoek en proeverijen raakte ze bij toeval in gesprek met een plaatselijke bakker en kreeg van hem het recept. Ze experimenteerde met appelrassen en hoeveelheden toevoeging van suiker, rozijnen, kaneel en testte het bij de gasten: ‘Friezen zijn van de kaneel.’

De tekst gaat verder na de foto


Opdrac htgevers

Riksens opzet was om niet alleen te bakken voor het restaurant, maar ook om haar taarten in de wijde omgeving onder de aandacht te brengen. En zo kwam het dat ze startte met vijf vaste opdrachtgevers, nu uitgegroeid tot twintig bedrijven in de regio die graag haar taarten afnemen. Voorheen bakte ze een kleine honderd taarten per week, maar dit jaar zijn het over de honderd, verwacht ze.

Ambachtelijk

En dat is ook meer dan genoeg. Ze wil dat het een ambachtelijk proces blijft en kiest niet voor ongebreidelde groei. Ze begon met het zelf schillen van appels, maar op den duur viel daar niet tegen op te werken. Uiteindelijk koos ze de appels geschild en gesneden aangeleverd te krijgen. Elstar is haar favoriete appel. Riksen kiest voor plaattaart en bezorgt zelf de taarten in bakblikken met statiegeldsysteem bij de ondernemers. Want duurzaam omgaan met materialen, daar gaat ze voor.

Contact met mensen

Centraal in haar werk staat het sociale contact met de mensen. Met de afnemers/ondernemers onderhoudt ze een nauwe band en daarom brengt zelf haar taarten rond om het contact op peil te houden: ‘Ik ben niet degene die alleen maar taarten bakt’.

De coronatijd was een moeilijke periode voor haar taartenonderneming, het restaurant en de verhuur. De bakkerij lag stil. Na verloop van tijd namen particulieren taarten af en werd ze op deze wijze gesponsord. Dat gebaar heeft haar goed gedaan.

Vraag neemt weer toe

Riksen is nu alweer volop aan het bakken. Ze merkt dat de vraag wekelijks toeneemt. Het bakken blijft voor haar nummer één en aan het recept wordt niet meer getornd. ‘Dit is wat het is.’ Gea Riksen is blij met de waardering voor haar taarten. Voor het bakken komt er een vaste assistente bij. ‘Maar de bezorging, dat doe ik zelf.’

http://www.geasappeltaart.nl