‘Het was een bevrijding’:

Sinds 2005 wonen ze in het keuterboerderijtje. Een zoon van de familie die er vroeger boer was, kwam nog dikwijls langs. En dat was leuk want het leverde veel informatie op over de bewoning en het ontstaan van de boerderij.

Het bleek dat zijn grootvader destijds ook bijen hield in korven en lid was de Nederlandse Bijenvereniging. En dat bij zijn geboorte de perenboom (Zoete van Brederode) er al stond en dat die nu ruimhonderd jaar moet zijn. De bedstee is in ere hersteld en heeft opnieuw dienstgedaan voor de kinderen. Het boerderijtje is van Sjoerd Bonnema en zijn partner Tessa Idema. Hij heeft hier zijn ecologische imkerij ‘De Kleine Salamander’. Naast bijen staat ook muziek centraal in zijn leven, hij bespeelt de didgeridoo en treedt daarmee op in de band Loftlûd.

Leeuwarden

Sjoerd Bonnema werd in 1961 geboren in Kubaard en was de benjamin in het gezin. Na een aantal jaren verhuisden ze naar de rand van Leeuwarden. Hij heeft daar tot zijn 18e gewoond. In Leeuwarden genoot hij van het buiten zijn en Bonnema zocht daarin de grenzen op. Hij wist niet goed wat hij wilde studeren: ‘Ik wieberde maar wat rond’.

Voor de klas

Van zijn ouders kreeg hij veel ruimte en of er met een studie een goede boterham te verdienen viel, stond niet op de eerste plaats. Sjoerd Bonnema koos voor de lerarenopleiding richting wis- en scheikunde in Groningen en kwam voor de klas te staan. Daarnaast deed hij de opleiding milieukunde in Emmen vanwege zijn affiniteit met milieu en natuur. De liefde deed hem in Amsterdam belanden en hij ging aan de slag als milieudeskundige bij de gemeente Haarlem. Dit vak heeft hij vele jaren bij lokale overheden uitgeoefend, het laatst bij de provincie Fryslân. Op den duur beviel dit minder, economische zaken kregen vaak het laatste woord en dat lag niet lekker.

Imker

Het werd tijd voor een omslag en Bonnema besloot om het ondernemerschap uit te proberen. De Kleine Salamander bestaat al tien jaar, want imkeren deed hij er altijd al naast, beroepsmatig vanaf 2015. Dat voelde goed. ‘Sindsdien ben ik altijd gezond en optimaal geïnspireerd om dingen te uit te denken. Het was een bevrijding.’

De tekst gaat verder na de foto

Natuur z’n gang laten gaan

Hij heeft een klein ecologisch imkersbedrijf met streekeigen bijen die op vaste standplekken staan, dichtbij natuurgebieden. Met een bedrijfsvoering van zo weinig mogelijk ingrijpen en de natuur z’n gang laten gaan. Een creatief idee van Sjoerd Bonnema is het adopteren van bijenvolken. Op diverse vaste standplaatsen in de omgeving staan volken bij mensen die graag de bestuivertjes in hun tuin willen. Te pas en te onpas komt hij de volken controleren en het is niet de bedoeling dat de adopteerder er zelf in gaat ‘rommelen’. Dit project loopt als een tierelier en voorziet ook in een deel van de inkomsten, naast de honingopbrengst en de verkoop van volken, het geven van lezingen en workshops.

Didgeridoo

De didgeridoo deed lang geleden intrede in zijn leven bij een festivalbezoek. Hij werd geïntrigeerd door het oude blaasinstrument en volgde workshops om de techniek onder de knie te krijgen. Nu treedt hij sinds jaar en dag op bij evenementen, solo of met de band en geeft daarnaast les in didgeridoo spelen. Bonnema’s vader was ook ecologisch imker en Sjoerd heeft diens bijen overgenomen. Toen zijn vader wat ouder werd, hielp hij veel en kreeg supervisie in het vak. Resumerend is hij is in de voetsporen van zijn vader getreden. ’Bewust of onbewust is hij vaak bij me. Ik heb ook nog veel bijenspullen. Voorlopig, zolang dit gaat, ga ik hiermee door. Misschien dat we ooit later de zaak opdoeken om samen gaan reizen met de trein, op de fiets of te voet. Dat is iets wat altijd in ons hoofd heeft gezeten.’

Ter gelegenheid van de Open tuindag Ooststellingwerf (10 juli) is Bonnema met didgeridoo en Loftûd op zijn erf te bezoeken.

http://www.dekleinesalamander.com