‘Het creatieve trekt me altijd’. Bauke Visser Koenders is grafisch vormgever drukker, ontwerper en uitgever

In een deel van het voormalig schoolgebouw, nu bedrijfsverzamelgebouw, De Nije Rank in Haulerwijk is het bedrijf BVK gehuisvest. Het is alweer vier jaar geleden dat grafisch vormgever Bauke Visser Koenders daar is neergestreken. Daarvoor werkte hij vanuit huis, en deed de slaapkamer dienst als kantoorruimte. In 2022 is het 10 jaar geleden dat hij als zelfstandig ondernemer startte. In de loop der jaren is het bedrijf dusdanig gegroeid, dat het prima loopt.

Bauke Visser Koenders.

Bauke Visser Koenders. Anne Westerhof

Bauke Visser (1964) is een geboren en getogen Haulerwijker. Zijn ouders hadden een meubelzaak maar de jonge Visser had nog niet duidelijk voor ogen wat hij wilde gaan doen. De Cito-toets op school wees richting LEAO en zo geschiedde.

Hij was ook een fervent sporter en hij had na deze opleiding graag naar het CIOS gewild. Zijn keuze werd anders bepaald. In die tijd had een sportopleiding een ander aanzien. Uiteindelijk werd het de detailhandelschool. Echter met tegenzin, ondanks goeie cijfers.

Drukkerij Van der Meer

Bij de vervolgopleiding zwaaide hij plotsklaps af omdat hij een vacature zag bij drukkerij Van der Meer in Oosterwolde. In 1983 begon hij daar zijn werkzaamheden als fotozetter, ver voor het digitale tijdperk. Alle stukken werden nog met de hand getypt en zijn taak was om de teksten van de Nieuwe Ooststellingwerver over te typen. Dat kwam dan op lichtgevoelig papier (op zetsel). Daarna was het een kwestie van knippen en plakken om de krant in elkaar te zetten. De grafische opleiding volgde hij in deeltijd.

De tekst gaat verder na de foto

Digitale wereld

Na een aantal jaren keek Visser om zich heen en werkte zodoende nog bij een aantal ander drukkerijen in den lande. Hij keerde terug bij de oud-werkgever toen daar een baan vacant was op gebied van Desk Top Publising (DTP). De digitale wereld had hij zich ondertussen eigen gemaakt. In 2011 werd het bedrijf verkocht. In augustus van dat jaar begon Visser een eigen bedrijf op te zetten, met daarnaast nog een baan. Per januari 2012 ging BVK officieel van start.

Bauke Visser Koenders is naast grafisch vormgever drukker, ontwerper en uitgever. ‘Het creatieve trekt me altijd’. De naam Koenders is achter zijn naam komen te staan toen hij in 2005 in het huwelijk trad met Dinette Koenders. De ambtenaar gaf aan dat ook de bruidegom de achternaam kon nemen van de bruid, dus zo geschiedde.

Imposante printer

BVK verzorgt zelf het drukwerk van kleine oplages, daarvoor staat er ook een imposante printer. Voor grotere oplages werkt hij samen met een aantal drukkerijen om de prijs te ‘drukken’. Vaste opdrachten vullen zijn portefeuille grotendeels, waaronder drie dorpskranten. Maandblad ‘Haulerwijk’ is er één van, hij draagt ervoor de eindverantwoordelijkheid. Verschillende (historische) verenigingen, uitvaartorganisaties en de Schrieversronte hebben zijn bedrijf ontdekt.

Papieren krant

Visser Koenders maakt zich geen zorgen over de verregaande digitalisering in de krantenwereld: ‘Dorpskranten verdwijnen niet zo snel. Mensen willen hier de papieren krant. Regelmatig rinkelt de telefoon over het verschijnen of uitblijven van de krant.’

Corona had wel z’n weerslag op de productie, doordat er minder activiteiten waren. Dat werd gecompenseerd doordat hij meer rouwdrukwerk kon verzorgen. De vaste opdrachten liepen door.

De tekst gaat verder na de foto


Sporte n

Het sportieve is altijd gebleven. Mountainbiken, skeeleren en schaatsen doet Visser Koenders naar hartelust. Een carrière in de sport werd het niet. ’Daar heb ik wel eens spijt van’.

In de toekomst wil hij naar het centrum verkassen zodat zijn bedrijf beter in de picture komt. Sinds kort verkoopt hij ook wenskaarten en andere kantoorbenodigdheden en ook dat soort van ondernemerschap ligt hem: ‘Zo ben ik’.

http://www.bvkvormgever.nl