‘Bamboe houdt je jong’. Peter Ball heeft eigen kwekerij in Oldeberkoop

Bij aankomst is de verrassing groot, de boerderij is omgeven door metershoge, gele, groene en donkergekleurde bamboeplanten. Zacht ruisend begeleiden de planten bezoekers naar de voordeur. ‘Mijn tuin is mijn etalage’, zegt Peter Ball.

Mijn tuin is mijn etalage, zegt Peter Ball.

Mijn tuin is mijn etalage, zegt Peter Ball. Anne Westerhof

Peter Ball en Jolanda Houtman zijn in 1981 in Oldeberkoop komen wonen en hun drie kinderen zijn er opgegroeid. De bamboekwekerij ‘Boryana’ (de naam van de dikste bamboesoort) is officieel in 1995 van start gegaan.

Fotografie

Peter Ball (1954) is geboren in Nieuw-Guinea en op 2-jarige leeftijd met z’n moeder naar Nederland gekomen. Hij is uiteindelijk in Bilthoven gaan wonen. Zijn vader had een fotografiebedrijf in Hollandia, maar na de oorlog moesten Nederlanders vertrekken. Zijn vader zette het bedrijf in Australië voort. Zijn moeder fotografeerde met de Afga Clack en het duurde niet lang voordat Ball met zijn eigen Afga ook plaatjes schoot. De fotografie is altijd zijn passie gebleven. De compact camera is een spiegelreflex geworden waarmee hij mooie natuurfoto’s in macro en micro maakt.

De tekst gaat verder na de foto

Verwarrende tijd

Peter Ball koos na de middelbare school voor de tuinontwerp opleiding in Boskoop. Het was een lastige keus, want de fotografie lag hem ook na aan het hart. Na de studie ging hij aan de slag met een eigen bedrijf in Bilthoven, maar na een jaar of vijf kwam daar de klad in door de economische recessie. Het was op meerdere fronten een emotioneel beladen periode, door onder meer het plotseling overlijden van zijn broer op jonge leeftijd. Ball bezocht in deze periode zijn vader in Australië en zag hem fysiek weer na 23 jaar. Een verwarrende tijd. Peter en Jolanda besloten het roer om te gooien en naar het Noorden te verhuizen. Het authentieke boerderijtje in Oldeberkoop werd gekocht en grondig verbouwd. Voor het brood op de plank vond Jolanda Houtman een baan als directiesecretaresse en Peter Ball deed (tuin)klussen en werkte bij de plaatselijke kachelsmid.

Eigen kwekerij

Door een artikel over bamboes in de Ardèche werd het eerste kiempje gelegd voor de kwekerij. Ball ging zich oriënteren en werd lid van de European Bamboo Society (EBS). Het opzetten van een eigen kwekerij kreeg steeds meer gestalte. Vanuit zijn wilde tuindenken, waar planten de ruimte krijgen zichzelf te ontwikkelen, pasten deze grasachtigen uitstekend. En zo geschiedde. In 1995 zag de bamboekwekerij het levenslicht en werd het jungletuinieren een feit. Naast de bamboeplanten staan er nog meer exoten op het erf, waaronder bananen- en gemberplanten, alsmede palmen.

De tekst gaat verder na de foto

Liefhe bbersplant

Er zijn ruim 400 bamboesoorten, waaronder woekeraars en niet woekeraars. Van oorsprong komt de plant uit China en is daar een gewas met vele toepassingen. In Nederland wordt de bamboe vooral voor de sfeer gekocht en als haag. De woekeraars zijn goed in te dammen door wortelkeringen, vertelt Ball. Bamboe is meestal winterhard en gaat dus lang mee in een mensenleven. Bamboe of boomgras is een liefhebbersplant, eenmaal hieraan verknocht raak je het virus niet meer kwijt. De grote, woekerende soorten vragen het nodige onderhoud: ‘Bamboe houdt je jong’. Het is een grote fysieke interactie met de planten voor een resultaat. Bepaalde soorten groeien met gemak enkele meters per jaar, intomen is dan geraden.

De allerdikste bamboeboom staat in Sri Lanka en is maar liefst 40 meter hoog met een stamdiameter van 30 centimeter.

Destijds begon Ball met het kopen van dure bamboeplantjes, maar door vierendelen werd de opbrengst verveelvoudigd. Vanaf de start ging het voorspoedig, zowel met de verkoop als met het adviseren en ontwerpen van tuinen.

Tegenwoordig kweekt Peter Ball geen bamboes meer, maar koopt hij ze in. Hij gaat zoetjesaan zijn bedrijf afbouwen. Maar geen denken aan verhuizen, alles in en om het huis en tuin heeft een geschiedenis, want is eigenhandig opgebouwd. Dus blijven ze hier.

http://www.bamboeplanten.nl