Zorg om inwoners met zonnepanelen. ‘Ze kunnen de stroom niet kwijt op het net en missen zo inkomsten'

'Ook moet het verbruik van elektriciteit buiten de zonne-uren en ’s winters zoveel mogelijk worden voorkomen.' FOTO ARCHIEF LC

Particulieren met zonnepanelen op het dak mogen niet de dupe worden van de capaciteitsproblemen op het elektriciteitsnet. Twaalf Friese gemeenten, waaronder Oost- en Weststellingwerf, willen dat het nieuwe kabinet deze inwoners tegemoet komt.

‘In onze gemeenten zien wij een grote bereidheid en motivatie bij de inwoners om de schouders onder de energietransitie te zetten. Maar er is nu een letterlijke kink in de kabel: de beperkende capaciteit van het elektriciteitsnetwerk’’, vertelt wethouder Rob Jonkman, namens de gemeenten Opsterland, Weststellingwerf en Ooststellingwerf.

Initiatieven van groepen inwoners en coöperaties lopen vast en particulieren met panelen op het dak worden op zonnige dagen ineens afgeschakeld. Jonkman: ‘Ze kunnen de stroom niet kwijt op het net en missen zo inkomsten.’ Opsterland, Weststellingwerf en Ooststellingwerf hebben samen een voorstel ingediend bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

Negen andere Friese gemeenten sloten zich daar meteen bij aan. Ze willen dat de VNG het nieuwe kabinet tot actie maant. Zo moeten er snel maatregelen worden genomen om elektriciteit lokaal op te slaan of om te vormen.

Ook willen de gemeenten er bij het Rijk op aandringen om af te zien van het voornemen om vanaf volgend jaar de zogeheten ‘salderingsregeling voor zonnepanelen bij particulieren’ uit te kleden. ‘Mensen hebben nu het gevoel dat goed gedrag niet wordt beloond, maar juist bestraft’’, aldus Jonkman.

Het voorstel van de Friese gemeenten wordt donderdag 13 januari behandeld en in stemming gebracht tijdens de algemene ledenvergadering van de VNG.

Nieuws

Meest gelezen