Zo'n twintig procent minder boten op de Turfroute tot nu toe

29 juni 2022 Oosterwolde: bootjesdrukte op de Turfroute langs de Nanningaweg net buiten Oosterwolde. Fotograaf: Rens Hooyenga Foto: Rens Hooyenga

De Turfroute wordt minder bevaren dan de afgelopen twee jaren. Zo’n twintig procent minder boten werden er tot nu toe geteld op de historische route.

Waar dat aan ligt? Waarschijnlijk aan de opengestelde grenzen. De afgelopen twee jaren bleven toeristen veelal in Nederland en ontdekten de regio. Dit jaar trekken velen weer naar verre bestemmingen.

‘Hoeveel boten er precies zijn geteld is bij mij momenteel onbekend’, zegt Alfred Veenstra, technisch medewerker bij de Turfroute. De laatste twee jaar voeren er rond dit tijdstip al achthonderd bootjes over de Turfroute. Minus twintig procent zou betekenen dat er nu rond de 660 stuks zijn geteld. Saillant detail: dat is rond hetzelfde niveau als voor de coronacrisis. Maar er gloort hoop: de afgelopen jaren is de Turfvaartdagen niet georganiseerd, daar komen in ieder geval een konvooi van dertig schepen op af en waarschijnlijk vanwege het evenement nog wat meer plezierjachten.

Nieuws

menu