Zo boort de Landmacht bij Elsloo calamiteitenputten van 80 meter diep. Met het grondwater kan de brandweer snel bosbranden blussen in het Drents-Friese Wold

Het Waterboordetachement van de Koninklijke Landmacht boort momenteel drie calamiteitenputten bij Elsloo in het Drents-Friese Wold. Met deze putten is bij natuurbranden sneller water beschikbaar om mee te blussen. ,,Hij gaat er doorheen als boter.”

Defensie boort de putten op aanvraag van Veiligheidsregio Fryslân. Het slaan van de putten is voor het detachement een goede manier om de vaardigheden op peil te houden en gecertificeerd te blijven. De militairen moeten daarvoor zeventien keer per jaar oefenen.

Boswachter Lysander van Oossannen is blij met de putten, die door de Koninklijke Landmacht gebouwd worden bij buurtschap Canada, Duinen Zathe en De Roggeberg bij Appelscha. In 2018 vond er nog een grote natuurbrand plaats in het Drents-Friese Wold ,,We hopen deze putten natuurlijk nooit te gebruiken, maar het is fijn dat we ze kunnen gebruiken om bosbranden snel te kunnen blussen. We merken dat het weer steeds extremer wordt.”

Hoe werkt het?

In de video legt Roel Scheper, commandant waterboor bij defensie, uit hoe de put water tot 80 meter diepte onder de grond van het Drents-Friese Wold boort. ,,We gaan tot 80 meter, omdat daar een mooie watervoerende laag zit. De grond is heel geschikt. Hij gaat er doorheen als boter.”

De gemeente Ooststellingwerf neemt de aanlegkosten (8500 euro per put) voor haar rekening, en betaalt ook het onderhoud van 1500 euro per put per jaar.

Lees ook | Friese brandweer wil met grondwater bosbranden sneller kunnen blussen

Nieuws

menu