Zilversmid uit Nepal geeft demonstratie in wereldwinkels van Oosterwolde en Wolvega

Dambar Bishwokarma toont zijn sieraden in de Drachtster wereldwinkel. FOTO JILMER POSTMA

De wereldwinkels in Oosterwolde en Wolvega krijgen donderdag 10 november een zilversmid uit Nepal op bezoek. Hij komt demonstraties geven over het maken van sieraden, die tevens bij hem te koop zijn. Begin vijftiger, Dambar Biswokarma, maakt onder meer ringen, kettingen, armbanden en oorbellen.

Hij werkt als edelsmid in Kathmandu, de hoofdstad van Nepal. Met steun uit Nederland is hij in 1986 opgeleid tot edelsmid en heeft al jaren zijn eigen werkplaats van ongeveer drie bij drie meter. ,,Daar werkt hij met een paar anderen”, zegt Wiljo de Vriend uit Zevenhuizen. Hij leerde Dambar kennen tijdens een reis door Nepal in de jaren tachtig. ,,Mijn vrouw en ik deden vaak trekkings door de bergen en kwamen tijdens een rondreis langs zijn zaak. Ik bewonderde zijn werk en besloot hem te helpen door zijn werk in Nederland te tonen.” Waar Dambar normaliter een logeeradres is voor De Vriend, slaapt Dambar de komende twee weken in Zevenhuizen. ,,Ik rijd hem rond in de regio, zodat hij zijn werk her en der kan tonen en verkopen.”

Hij werkt samen met een aantal door hemzelf opgeleide werknemers. Zijn werknemers verdienen een leefbaar salaris en hij biedt zijn medewerkers zo goed mogelijke werkomstandigheden. De band met Nederland is hecht door de families die hem al vaker geholpen hebben. Het hoogwaardig gecertificeerd zilver waarmee gewerkt wordt, komt dan ook uit Nederland.

Normaal kwamen er honderden toeristen bij hem in Nepal om een kijkje te nemen. In 2015 werd Nepal getroffen door een aardbeving en door Covid-19 en de economische crisis komen er minder toeristen dan voorheen naar Nepal. Hierdoor werd het moeilijker voor Dambar om zijn hoofd boven water te houden. ,,In Nepal geldt: geen werk, geen geld. Je hebt daar weinig om op terug te vallen.” Daarom is hij uitgenodigd om op diverse plekken zijn werk te maken en te tonen. Door zijn werk te kopen wordt hij gesteund om zijn bedrijf en werkplaats voort te zetten. ,,Vrijdag 4 november is hij werkzaam in de wereldwinkel in Wolvega.’’ De wereldwinkel op Van Harenstraat 48 is vrijdag geopend van 9.30 tot 17.30 uur.

De wereldwinkel in Oosterwolde is op 10 november geopend van 13.00 tot 17.00 uur. De wereldwinkel is te vinden op Snellingerdijk 4B in Oosterwolde. Voor wie het niet redt om op deze dagen langs te gaan bij de wereldwinkel, er wordt ook een kleine voorraad achtergelaten om te verkopen. ,,Het zou voor hem een dure reis terug worden als hij alles mee terug moest nemen.”

Nieuws

menu