Zeer grote brand in bedrijfspand in Oosterwolde

NDC/ Klaas de Groot

In een bedrijfspand aan de Houtwal in Oosterwolde is in de nacht van zaterdag op zondag een zeer grote brand uitgebroken. De brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg naar omliggende gebouwen, maar de loods zelf is verloren gegaan. Zondagochtend is er nog altijd veel rook, de brandweer vraagt ramen en deuren dicht te houden.

Het vuur werd rond 2.15 uur ontdekt en al snel werd opgeschaald. Meerdere brandweerkorpsen uit Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel zijn opgeroepen voor de brand. ,,Zo’n beetje de hele regio staat hier wel’’, aldus een brandweerwoordvoerder.

Onder andere hoogwerkers uit Heerenveen, Assen en Steenwijk bestrijden de vlammen. Een grootwatertransport is ingezet om genoeg water te hebben voor het blussen.

Het pand, ingeklemd tussen de Zoltstede en Houtwal, is bijna 8000 vierkante meter groot en er zitten meerdere bedrijven in waaronder een houtbewerker en vloerenlegger. ,,Er ligt in ieder geval veel hout en steigermateriaal in de loods.’’

Van de loods is weinig meer over. De woordvoerder: ,,Het hele pand ligt open. Alleen enkele stalen muren staan nog.’’

Vanwege de forse rookontwikkeling werd een NL Alert uitgestuurd. De verspreiding van de rook viel echter mee. ,,De wind staat de goede kant op dus de rook is slechts over een klein deel van het dorp gegaan.’’

Naar verwachting is de brandweer nog tot in de middag bezig met blussen en nablussen. Het pand wordt uit elkaar gehaald met kranen om de laatste brandhaarden te doven. De politie heeft een klein stuk bij een afgebrande oplegger afgezet.

Zondagochtend werd een tweede NL-Alert afgegeven. Daarin riepen de hulpdiensten op ramen en deuren goed te sluiten en mechanische ventilatie uit te zetten. Omdat er nog steeds veel rook vrijkomt, is er opgeschaald naar veiligheidsniveau Grip 2.

De bewoners van vijf woningen hebben hun huizen verlaten. Ze worden voorlopig opgevangen op een locatie van zorginstelling Stellinghaven, laat de brandweer weten.

Nieuws

menu