Winkelhart Oosterwolde gaat zichtbaar kloppen

Marcel Bos, Niels Tel, Henkjan van Zanten en Thomas Hof (v.l.n.r.) presenteren ‘Winkelhart Oosterwolde, Gewoon Dichtbij’. FotoTekst.nl

Oosterwolde - Ondernemers, winkelpandeigenaren en de gemeente Ooststellingwerf hebben de handen ineengeslagen om het centrum van Oosterwolde beter op de kaart te zetten.

Nadat er zo’n twee jaar hard is gewerkt aan het opzetten van een goede structuur en een helder meerjarenplan, is de tijd nu rijp om de plannen ten uitvoer te brengen. “De komende periode laten we het winkelhart weer zichtbaar kloppen”, vertelt Henkjan van Zanten, voorzitter van winkeliersvereniging Oosterwolde Promotion.

Zo start in het najaar de marketingcampagne ‘Winkelhart Oosterwolde, Gewoon Dichtbij’. “We zitten nu in de ‘doe-stand’ en dat geeft veel energie. We kunnen concrete acties gaan uitvoeren”, zegt wethouder Marcel Bos tevreden.

Belangen

De drie partijen hebben allemaal een groot belang bij een goed draaiend winkelhart. Zo is het voor de gemeente belangrijk dat de voorzieningen in het dorp op peil blijven. De ondernemers zijn gebaat bij een groeiend aantal klanten en voor de winkelvastgoedeigenaren is het van belang dat leegstaande panden worden ingevuld en verpaupering wordt tegengegaan. “We hebben de koppen bij elkaar gestoken en gezamenlijk gezocht naar oplossingen”, legt Van Zanten uit.

In de afgelopen periode is veel gesproken over hoe het centrum van Oosterwolde toekomstbestendig kan worden gemaakt. “Er ligt veel achter ons, maar het is nu tijd om aan de toekomst te werken”, aldus wethouder Marcel Bos.

Vereniging

Om daadwerkelijk stappen te kunnen zitten, is eerder dit jaar de Vereniging van Vastgoedeigenaren Winkelgebied Oosterwolde opgericht. “We hebben echt een eenheid in het dorp weten te creëren”, zegt voorzitter Thomas Hof blij. “De neuzen staan dezelfde kant op.”

Er wordt ingezet op de aspecten zichtbaarheid, beleving en sfeer, met daarbij concrete doelstellingen als imagoverbetering, verminderen van leegstand, aantrekken van meer bezoekers en het beter zichtbaar maken van het winkelaanbod. Om dit te kunnen realiseren is online marketingbureau Tellie.nl uit Oosterwolde in de arm genomen. “Het centrum van Oosterwolde heeft veel te bieden. De kunst is om dit goed te vertalen richting de markt. We zijn nu te onzichtbaar”, aldus marketingadviseur Niels Tel.

Gewoon dichtbij

Onder zijn leiding is een compleet marketingplan opgesteld. Op korte termijn gaat onder de nieuwe slogan ‘Winkelhart Oosterwolde, Gewoon Dichtbij’ een uitgebreide campagne van start. “We lanceren onder andere een nieuwe gezamenlijke website, laten promotievideo’s maken, plaatsen advertenties en starten met social media, zodat iedereen straks weet wat ‘Warenhuis Oosterwolde’ te bieden heeft.”

Met iedereen doelt Tel op toeristen die verblijven in Oosterwolde en wijde omgevingen, inwoners van omliggende dorpen in een straal van zo’n 25 kilometer en inwoners van Oosterwolde zelf, van jong tot oud. “We hebben ontzettend veel in huis. Daar mogen we trots op zijn en dat mogen we ook uitstralen”, aldus de wethouder.

Doordat de drie partijen de krachten hebben gebundeld, kunnen er nu grote stappen worden gemaakt. “We bouwen nu met elkaar aan iets moois wat ons afzonderlijk niet gelukt zou zijn”, concludeert Van Zanten tevreden. “En daar plukken we straks ook allemaal de vruchten van. Bovendien kun je vanuit een gezamenlijkheid beter inspelen op toekomstige veranderingen.”

Biz

Uiteraard hangt aan de realisatie van de plannen een prijskaartje. Om een en ander te kunnen financieren is daarom gewerkt aan het opstellen van een bedrijfs Investeringszone (Biz) voor winkelgebied Oosterwolde.

Het huidige systeem is nog gebaseerd op reclamebelasting, opgebracht door de winkeliers in het centrum. Met de Biz betalen ondernemers en vastgoedeigenaren straks mee en wordt ook de gemeente gevraagd een evenredig deel bij te dragen. Zo zet men samen de schouders eronder om te komen tot een krachtig en prachtig winkelgebied en komt er in de toekomst meer geld beschikbaar voor de ontwikkeling van het winkelhart. Hof: “Met het Biz-plan kunnen we als collectief de komende vijf jaar vooruit.”

Nieuws

menu