Wie wordt de nieuwe burgemeester van Ooststellingwerf? Donderdag 26 januari wordt bekend wie de gemeenteraad voordraagt

Het gemeentehuis van Ooststellingwerf in Oosterwolde. FOTO SHUTTERSTOCK

Op donderdag 26 januari wordt bekend wie de gemeenteraad voordraagt als nieuwe burgemeester van de gemeente Ooststellingwerf.

Tijdens een bijzondere openbare raadsvergadering maakt Henk Dongstra, voorzitter van de vertrouwenscommissie, de voordracht bekend.

De vertrouwenscommissie, bestaande uit vertegenwoordigers uit alle fracties uit de gemeenteraad, is verantwoordelijk voor de selectie van de kandidaten. De raad neemt op 26 januari het besluit over de voordracht van de uiteindelijke kandidaat. Dat gebeurt, zoals de wet voorschrijft, in een besloten vergadering. Na de besloten vergadering is er een openbare bijeenkomst.

De aanbeveling van de gemeenteraad wordt aangeboden aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, die de benoeming voorbereidt. De benoeming is definitief na de ondertekening van het Koninklijk Besluit door de Koning en de minister. Naar verwachting vindt de beëdiging van de nieuwe burgemeester door de commissaris van de Koning plaats op 17 april.

Negentien personen hebben gesolliciteerd naar het burgemeesterschap van Ooststellingwerf. Het gaat om twaalf mannen en zeven vrouwen. Een gegadigde is jonger dan veertig, drie zijn tussen de veertig en vijftig jaar oud, elf tussen de vijftig en zestig en vier zijn ouder dan zestig.

Vijf kandidaten zijn lid van de VVD, drie van D66, twee van de ChristenUnie en twee van een lokale partij. PvdA, CDA en GroenLinks zijn elk met één lid vertegenwoordigd. Vier kandidaten zijn partijloos.

De nieuwe burgemeester wordt de opvolger van Harry Oosterman die in augustus vorig jaar na zestien jaar afscheid nam. Sindsdien is Sandra Korthuis waarnemend burgemeester.

Nieuws

menu