Wie heeft een foto van locomotief 453 in Oosterwolde? ,,Voordat ik mijn laatste adem uit ga blazen, wil ik hem toch heel graag gezien hebben”

Loc 453 met goederentrein bij de seinpaal in de buurt van de Tjongerbrug in Makkinga op 28 september 1962. Eigen foto

Er zijn maar weinig mensen die zoveel van de tram in Ooststellingwerf weten als Jelle Pijl uit Wierden. Hij verzamelt foto’s en heeft ook een Facebookpagina over de tram in Oosterwolde. Maar het lukt maar niet om van één bepaalde locomotief een foto te vinden, die in zijn geboortedorp Oosterwolde gemaakt moet zijn.

Op zaterdag 29 september 1962 keutelde machinist Auke de Vries uit Heerenveen onder grote belangstelling locomotief 453 officieel voor de laatste maal over de slecht onderhouden lijn van Steenwijk naar Oosterwolde. Overal worden langs de route foto’s gemaakt van deze historische rit van de laatste officiële tram. Behalve in Oosterwolde? Waar de tram ook in Makkinga is vereeuwigd, zijn tot dusver geen foto’s bekend van deze locomotief in Oosterwolde. En dat is best opmerkelijk, gelet op de vele foto’s van het tramstation in Oosterwolde.

Levenswens

Maar dus niet van deze tram, niet van de laatste rit, maar gek genoeg ook niet van de hele periode van zes jaar dat deze locomotief vanaf augustus 1956 op de lijnen naar Makkinga en Gorredijk actief was. Ook in het nieuwe boek ‘Het is de tram die tot ons kwam’ staan ze niet. Dat is overigens geen verrassing voor Pijl, omdat hij meewerkte aan dit boek. Oproepen via zijn Facebookpagina leverden ook niet de foto op. Pijl maakt er nu een levenswens van. ,,Voordat ik mijn laatste adem uit ga blazen, wil ik toch heel graag een foto van loc 453 in Oosterwolde gezien hebben.” Hij ontvangt zo’n foto op zijn mailadres jellepijl@hotmail.com .

De dieselelektrische locomotief ‘453’ was van de NS-serie 450. Het gevaarte van 38 ton werd tussen 1956 en 1972 ingezet door de NS. Locomotief 453 reed nog door tot 1971, waarna het einde volgde bij een Rotterdamse sloper. Dankzij het initiatief van de Museum Buurtspoorweg in Haaksbergen bleef van de serie alleen de 451 bewaard op de lokaalspoorlijn tussen Haaksbergen en Boekelo.

Nieuws

menu