Wethouder houdt vast aan klinkers op de Norgerweg

Inspreker Hoeksma wappert met de petitie.

Namens de bewoners van de Norgerweg in Haulerwijk hield woordvoerder Hoeksma dinsdagavond in een commissievergadering een hartstochtelijk pleidooi voor het vervangen van 500 meter klinkers voor asfalt. Hij wapperde met een petitie, die door 63 huishoudens was ondertekend.

De bewoners zeggen veel last te hebben van lawaai en trillingen. Hoeksma gaat er vanuit dat scheuren in woningen komen door het passeren van zwaar landbouwverkeer. ‘Bij mij staan de kopjes te trillen op het aanrecht.’ Volgens Hoeksma is de boosdoener een harde leemlaag onder de klinkers. Zover bekend is dat nooit onderzocht. Al zijn er rond 2005 wel boringen gedaan in het kader van een milieuonderzoek. ‘Klinkers eruit, asfalt erin.’ Met minder nemen de bewoners - gesteund door plaatselijk belang - geen genoegen.

Maar wethouder Marian Jager-Wöltgens hield vast aan de principes van duurzaam veilig. Op het moment dat je op een weg de snelheid verlaagt naar 30 kilometer per uur ga je geen asfalt aanleggen, waardoor de snelheid juist wordt verhoogd. Daar was Hoeksma het overigens ook niet mee eens. Autobestuurders komen met 80 op de teller vanaf Norg en remmen toch niet. ‘Die snelheid blijft hetzelfde, dat maakt geen donder uit.’ De wethouder is alleen bereid tot een meer geleidelijk overgang van asfalt naar de klinkers.

Voor het college telt ook mee dat de kosten van asfalt hoger zijn. Maar ook daar had Hoeksma een weerwoord op. ‘Driekwart jaar geleden is er onderhoud gepleegd en nu zijn er alweer kuilen.’ Kortom: hoezo ben je op termijn met asfalt duurder uit.

Voor de gemeenteraad is het een duivels dilemma, zo bleek. De VVD drong aan op een experiment met betonblokken om de snelheid te verlagen. Maar dat levert volgens de wethouder dan weer problemen op met vrachtverkeer. Dat was eerder voor plaatselijk belang Waskemeer reden om tegen de plaatsing van bloembakken te zijn.

Maar als de raad de uitgangspunten van duurzaam vellig over boord wil zetten, dan is dat volgens Jager-Wöltgens aan de raad. Al schept dat dan wel een precedent voor vergelijkbare situaties in andere dorpen. GroenLinks wil laten onderzoeken waardoor de scheuren in huizen worden veroorzaakt. Maar ook dat is een principieel punt voor de wethouder. Is dat wel een taak voor de gemeente? Ze gaat daar nog even over nadenken.

Nieuws

Meest gelezen

menu