Wethouder: geen noodzaak voor meer 'smiley's'

Wethouder Marian Jager-Wöltgens. FOTO LOURENS LOOIJENGA

Wethouder Marian Jager-Wöltgens. FOTO LOURENS LOOIJENGA

De zogenaamde smiley’s zijn in de Ooststellingwerfse dorpen populair. Dat meldde wethouder Marian Jager-Wöltgens in een commissievergadering in antwoord op vragen van GroenLinks. Maar er nog meer aanschaffen vindt ze niet zo zinvol.

Ooststellingwerf bezit vier van die oplichtende verkeerssymbolen, die afhankelijk van de gereden snelheid een lachend gezicht laten zien of een sip kijkende gezicht. Volgens de wethouder hebben de apparaten vooral een tijdelijk positief effect op de snelheid en dus de verkeersveiligheid. Daarom rouleren ze ook over de dorpen, die al snel weer op de deur van het gemeentehuis kloppen met de vraag wanneer de ‘smiley’ weer terugkeert.

Zou het dan toch niet zinvol zijn er meer aan te schaffen, zo vroeg Rik Berends van GroenLinks. De apparaten kosten 4000 euro per stuk. Het verplaatsen en vooral het verwerken van informatie kost nog eens zo’n 3700 euro per jaar. En meer budget heeft de wethouder niet. Maar gelet op het tijdelijke effect vindt ze het ook niet nodig om er meer te kopen. Als je echt de verkeersveiligheid wil verbeteren, dan kun je volgens haar beter investeren in fysieke maatregelen, zoals wegversmallingen.