Wethouder Bos hoeft weer niet te verhuizen

Foto Lourens Looijenga

Foto Lourens Looijenga

Wethouder Marcel Bos uit Wolvega hoeft de laatste paar weken van zijn periode als wethouder in Ooststellingwerf niet te verhuizen. De raad stemde er met 15 tegen 4 stemmen mee in, dat Bos nogmaals een ontheffing kreeg op de verhuisplicht.

Het is inmiddels wel duidelijk dat de dagen van Bos in Ooststellingwerf geteld zijn. Dat is overigens zijn eigen keuze. Er zal geen fractie zijn die hem niet voor de gemeente had willen behouden. Maar Bos wedde op het verkeerde paard. Hij was kandidaat-wethouder voor het CDA in Meppel. En die partij komt niet in het college. En dus zit Bos nu de rit uit in Oosterwolde met daarna een onzekere toekomst.

De fractie van Ben Oostra’s VPO was Bos erkentelijk voor zijn inzet, maar huldigde het principe van de verhuisplicht, ook voor die laatste paar weken. Desnoods moest de gemeente de verhuiskosten alsnog betalen. Ook LSO en ChristenUnie stelden zich principieel op. Maar zelfs Ooststellingwerfs Belang, de laatste jaren een partij die Bos bij dit jaarlijkse ritueel wilde dwingen om te verhuizen, vond het nu in deze fase onzin. Vorig jaar ging OB in de wandelgangen tijdens een schorsing alsnog verrassend overstag.

Fractievoorzitter Henk Dongstra zei dat Bos bewezen heeft over bepaalde kwaliteiten te beschikken, die Ooststellingwerf in de laatste anderhalve maand zeker nog nodig heeft. Ook de VVD was blij dat Bos zich tot het laatst blijft inzetten voor de gemeente. Henk Vos van GroenLinks vind de hele discussie in de raad verspilling van tijd. ‘Je kunt hem toch niet voor die paar weken nog naar huis sturen.’ GroenLinks vindt het sowieso geen probleem dat een wethouder in een andere gemeente woont. ‘Het gaat om de kwaliteiten.’ De hoofdrolspeler deed er het zwijgen toe.