Werkgroep staat klaar voor verzoeken tot opvang van vluchtelingen

Ingang van Hotel Appelscha aan de Boerestreek.

Ingang van Hotel Appelscha aan de Boerestreek.

De gemeente Ooststellingwerf heeft een ambtelijke werkgroep gevormd om snel in te spelen op verzoeken tot opvang van vluchtelingen. Dat meldde het college dinsdagavond in een commissievergadering.

Dan gaat het vooral om mensen uit de Oekraïne. Er worden nu particulier zo’n 110 mensen opgevangen en nog eens 60 in een hotel in Appelscha. De gemeente zit met die 60 onder de taakstelling van 78. Meer ruimte is er ook niet in het hotel. Maar omdat de zaak per dag kan verschillen, is volgens burgemeester Sandra Korthuis de werkgroep gevormd. ‘We weten wat ons te doen staat als de vraag komt.”

Als het gaat om de nood in de crisisopvang in Ter Apel, trekt Ooststellingwerf samen met andere Friese gemeenten op. De contacten lopen via de Veiligheidsregio. Het is niet de bedoeling dat gemeenten bij het COA ruimtes aanbieden. Die kunnen dat allemaal niet afhandelen. Vijf fracties hadden daar vragen over gesteld.

Het kan volgens de burgemeester betekenen dat er een opvang komt in de ene gemeente en ondersteuning (,,handjes”) vanuit de andere. Korthuis: ,,We ondersteunen elkaar.” In Friesland is de voorkeur uitgesproken voor één grote locatie. Mochten er kleinere nodig zijn, gaat het om locaties van minimaal vijftig asielzoekers. ,,En sporthallen hebben vanwege de hygiëne dan niet de voorkeur.”