Werkgroep kijkt naar toekomst van mobiliteit in Ooststellingwerf. Congres moet helpen nieuwe vervoersconcepten te ontwikkelen

Lijnbussen van Arriva op het station in Leeuwarden.

Lijnbussen van Arriva op het station in Leeuwarden. Foto: Anton Kappers

Ooststellingwerf krijgt een raadswerkgroep mobiliteit. Die moet vanuit de gemeenteraad de organisatie van een congres oppakken over de toekomst van mobiliteit. De raad trok hier dinsdagavond 20.000 euro voor uit op voorstel van GroenLinks.

Er zijn zorgen, gelet op de concept-aanbesteding van de provincie. Het voorstel heeft negatieve gevolgen voor het openbaar vervoer in Ooststellingwerf. De provincie heeft volgens de gemeenteraad in de reactienota geen recht gedaan aan de inbreng van het college en de raad.

Een hub in Oosterwolde kan bijvoorbeeld belangrijk zijn voor vervoer richting Drachten, Assen, Wolvega, Beilen en Heerenveen. Maar de provincie kiest juist voor minder openbaar vervoer. Dat heeft volgens de raad vele nadelige gevolgen voor de samenleving. Volgens Lisa Edema van GroenLinks is er behoefte aan nieuwe, duurzame vervoersconcepten in Ooststellingwerf.

Een congres kan helpen om partners te stimuleren om toekomstbestendige vervoersconcepten te ontwikkelen. Het college had niets dan lof voor de motie. Wel werd een oproep van de ChristenUnie gedeeld om te kijken of de werkgroep verbreed kan worden naar alle drie OWO-gemeenten. Maar de meerderheid wilde vooral Ooststellingwerf als vergeten gebied in Leeuwarden op de kaart zetten.