Waterbedrijf Remon verplaatst activiteiten naar Oosterwolde. Laatste zichtlocatie aan Venekoten is nu ingevuld

Het waterbedrijf Remon verplaatst haar activiteiten naar Oosterwolde. Het gaat om de vestigingen van Remon Waterbehandeling uit Marum en Remon Waterontharders uit Leek. Mogelijk komt daar op termijn nog een derde bedrijfsonderdeel bij.

Er is door het familiebedrijf 3,5 hectare grond gekocht op bedrijventerrein Venekoten. Daarbij is daar nu ook de laatste zichtlocatie verkocht.

‘Groeien uit ons jasje’

Woensdagmiddag ondertekenden wethouder Marcel Bos en directeur Doeke Reitsema van Remon op de bouwkavel de koopovereenkomst. ‘We groeien uit ons jasje’ zo licht Cristijn de Vin van Remon Waterbehandeling het besluit toe. En daarom was de grote kavel aan de N381 - op een centrale plek in het werkgebied - een perfecte plek om de bedrijfsactiviteiten te concentreren in uiteindelijk drie nieuwe gebouwen.

‘Donders enthousiast’

Het bedrijf telt momenteel zo’n 180 werknemers. Daarvan is een flink deel op pad als onderdeel van het servicenetwerk. Vermoedelijk werken er volgens De Vin in Oosterwolde straks zo’n 100 mensen. Zo is er een groot magazijn nodig met het oog op dat onderhoud. Wethouder Marcel Bos verwacht zelf dat het bedrijf in de toekomst flink zal groeien. Dat hij als vertrekkend wethouder deze overeenkomst nog mag tekenen, is voor Bos zeer bijzonder. Het onderstreept opnieuw de noodzaak voor de gemeente Ooststellingwerf om werk te maken van nieuwe industriële bouwlocaties. De gemeente vraagt de provincie om 15 hectare extra bedrijventerrein. Bos zegt ‘donders enthousiast’ te zijn. Hij vindt dat een bedrijf als Remon met waterzuivering en duurzame watersystemen ook prima aansluit bij de duurzame uitstraling van Oosterwolde.

Geen blokkendozen

En dat duurzame moet wat de wethouder betreft toch ook worden uitgestraald door de nieuwe bedrijfsgebouwen. ‘Het gaat om het aangezicht van Oosterwolde. Dat worden zeker geen blokkendozen, zoals bij een datacenter.’ Van de gebouwen is volgens De Vin nog geen ontwerp beschikbaar. ‘Maar we gaan zeker op een verantwoorde gasvrije wijze bouwen.’ Wanneer Remon precies neerstrijkt op de laatste zichtlocatie van bedrijventerrein Venekoten, is nog onbekend. ‘Ergens in de komende jaren.’ De bouwtekeningen moeten nog gemaakt en het investeringsbedrag is nog niet bekend.

Bronwater

Waterbedrijf Remon Waterbehandeling heeft in totaal bijna 27.000 klanten. Van oorsprong zijn dat veelal agrarische klanten, maar andere grootverbruikers worden aan water geholpen. Er kan tot 500 meter diepte worden geboord om de beste waterdragende laag te lokaliseren. Als de waterbron is geboord en er een zuiveringsinstallatie is geplaatst zorgt Remon ook voor het efficiënt toepassen van het gezuiverde bronwater op het bedrijf. Van sauna’s tot campings en van schaatsbanen (Thialf) tot brandputten voor de brandweer. Er wordt volgens Cristijn de Vin vooral een groei verwacht van het leveren van watersystemen in de industriële sector.

Het begon allemaal in 1979 toen Remon-oprichter en stallenbouwer Andries Reitsema uit Appelscha als installateur de eerste ontijzeringsinstallaties installeerde op verschillende boerderijen. Water werd zijn grote passie. Hij ontwikkelde methoden om de optimale diepte voor een bron te bepalen. Met zijn gereinigde grondwater werd Remon in Nederland dé specialist op het gebied van eigen bronwater en waterzuivering. Sinds vijftien jaar wordt ook buiten ons land voor zuiver bronwater gezorgd.

Nieuws

Meest gelezen

menu