Vrienden van Nobilis genieten van lezing van kunstenaar Erik van Ommen

Bijna honderd gasten bij Vriendenmiddag van Nobilis afgelopen zaterdag. Foto Judith Bouma Judith Bouma
Honderd vrienden kwamen zaterdagmiddag naar het centrum van prentkunst in Fochteloo waar de stichting Nobilis de Vriendenmiddag hield. Na een inleiding door voorzitter Peter O. Gerrits over de succesvolle activiteiten in 2022, hield kunstenaar Erik van Ommen een humorvolle lezing over zijn kunstenaarschap, dat inmiddels een halve eeuw beslaat.
Het aantal vrienden groeide dit jaar enorm, en staat inmiddels op ruim 390. Kort geleden ontvingen de vrienden de vriendenprent 2022, dit jaar gemaakt door Manuel Kurpershoek. Andersom is de stichting blij met de steun, zeker in deze tijd van inflatie en hogere energielasten die ook het centrum voor prentkunst parten spelen.
3000 bezoekers
De tentoonstellingen hebben dit jaar al meer dan 3000 bezoekers naar Fochteloo gebracht, aldus Peter O. Gerrits. De zomertentoonstelling over Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994) was een samenwerkingsverband met vier andere musea verspreid over het land en dat bracht veel nieuwe bezoekers voor een eerste kennismaking over de drempel van het centrum. De reacties waren alom positief. En ook was er verbazing en verrassing dat de grote tentoonstelling van Bieruma Oosting en het werk van haar vrienden en collega’s, geheel uit het eigen bezit kon worden samengesteld en ‘hier’ kon worden gehouden, wat vaak bedoeld was als ‘niet in de Randstad’.
Ook waren er in 2022 tentoonstellingen van Peter Lazarov, Antje Veldstra en Tom Thijsse. Er verschenen dit jaar drie boeken: over Bieruma Oosting en haar kring, prentenmaker Tom Thijsse en Herman Gordijn Grafiek, en een Nobilis-cahier, over het werk van Antje Veldstra.
Voor 2023 staan hoofd-tentoonstellingen gepland van Wendelien Schönfeld, Gea Karhof, Joanna Quispel en Claudia van de Leur. Tegelijkertijd zullen er kleinere tentoonstellingen zijn van o.a. Nico Bulder.
Lezing Van Ommen
Kunstenaar Erik van Ommen hield voor de vrienden een lezing over zijn inmiddels vijftigjarig kunstenaarschap, met humor verteld. Al meer dan dertig boeken verschenen van zijn hand. De passie voor vogels staat in zijn werk centraal, maar ook andere dieren figureren daarin. Door korte filmpjes maakte hij zijn werkwijze duidelijk. Hoe hij met een telescoop vogels bestudeert en door zijn grote ervaring soms in een heel korte tijd vastlegt in inkt, potlood of aquarel. In het atelier gebruikt hij schetsen om uit verder uit te werken onder meer in olieverf, of in een ets of reductiehoutsnede. De vogels brengen hem de hele wereld over en in alle seizoenen, van Afrika tot de Noordpool, tot het Fochtelooerveen, waar hij mooie beelden van toonde. Zijn routes zijn mede bepaald door de vogeltrek die Van Ommen volgde en in verschillende continenten bracht. In Japan en op Spitsbergen is hij ‘artist in residence’ geweest, door hem zelf vertaald in kunstenaar op een plekje. Zijn laatste boek ‘De wereld is mijn atelier’ geeft een weerslag van deze bijzondere, letterlijke wereld-kunstenaar. Het centrum voor prentkunst heeft eerder al een Nobiliscahier van hem uitgegeven, waarin de reductiehoutsnede aan de hand van afbeeldingen is vastgelegd. Het werk van Van Ommen is goed vertegenwoordigd in de collectie.
Tentoonstelling Gordijn
De lopende tentoonstelling Herman Gordijn Groot in grafiek is nog tot zondag 18 december te zien. De partner van Gordijn noemt het de grootste grafiek-tentoonstelling ooit van het werk van Gordijn met daarbij werk dat nooit eerder op een tentoonstelling te zien is geweest. Daaronder een tot nu toe onbekend portret van een jonge koningin Beatrix.
Het centrum voor prentkunst is op van donderda tot en met zondag van 13.30 tot 16.30 uur. De toegang gratis.