Voortaan ook lichte ziekenhuiszorg in Gezondheidscentrum Oosterwolde

Gezondheidscentrum Oosterwolde. FOTO GOOGLE MAPS

Voor kleine chirurgische ingrepen, gynaecologische zorg en dermatologie kunnen inwoners uit Zuidoost-Friesland voortaan terecht in Gezondheidscentrum Oosterwolde. Dat start in april met deze zogenaamde anderhalvelijnszorg.

Huisartsen en ziekenhuis Nij Smellinghe zijn deze samenwerking overeengekomen, samen met de preferente zorgverzekeraar Zilveren Kruis (voorheen De Friesland).

,,Het voordeel voor de patiënt is dat de wachttijd heel kort is. De zorg is laagdrempelig, dichter in de buurt en vindt in een heel andere sfeer plaats”, legt projectleider Daphne van Kalken uit.

De overheveling van deze lichte ziekenhuiszorg is op initiatief van de ongeveer 55 huisartsenpraktijken in Zuidoost-Friesland. Sinds 2015 leveren zij samen met ouderenzorgaanbieder ZuidOostZorg al met succes anderhalvelijnszorg in Drachten, in Sûnenz. Daar worden inmiddels twaalf specialismen aangeboden.

Drie specialismen

In Oosterwolde gaat het om drie specialismen. Voor bijvoorbeeld huidproblemen (dermatologie), het inbrengen van een spiraaltje (gynaecologie) of het verwijderen van een ingegroeide teennagel of het verwijderen van een vetbult (lichte chirurgie) kan de patiënt vanaf volgende maand voortaan in Oosterwolde terecht. Er worden een speciale ruimte en een spreekkamer voor ingericht, waar zowel specialisten als gespecialiseerde huisartsen en bevoegde huisartshulpen (Physician Assistants) aan de slag gaan.

De zorgverzekeraar moedigt deze verschuiving van zorg aan. ,,Het is zo goedkoper en je geeft het ziekenhuis meer ruimte voor complexere zorg”, zegt Van Kalken. Meer dan honderd huisartsen in de streek - van Burgum en Beetsterzwaag tot Gorredijk en Appelscha - verwijzen door naar de anderhalvelijnszorg in Drachten en Oosterwolde. Ook huisartsen uit de provincies Groningen en Drenthe doen dat al, zegt Van Kalken. ,,Er zijn ideeën om ook in de omgeving van Leek en Marum zoiets op te zetten, eerst maar eens zien hoe dit loopt.”

Nieuws

menu