Verdwijnen de kopstukken rond de drugs-, wapen- en mensenhandelzaak rond de Oosterwoldiger kringloopzaak voor tien jaar achter de tralies?

Verdwijnen de kopstukken rond de drugs-, wapen- en mensenhandelzaak rond de Oosterwoldiger kringloopzaak voor tien jaar achter de tralies? Krijgen hun loopjongens de geëiste zes jaar cel? Donderdag volgt de uitspraak.

Volgens het Openbaar Ministerie was Kringloophal Oosterwolde het hoofdkantoor van een internationaal opererende bende in wapenhandel.

Volgens het Openbaar Ministerie was Kringloophal Oosterwolde het hoofdkantoor van een internationaal opererende bende in wapenhandel. FOTO DE VRIES MEDIA

Veertien verdachten, zestien zittingsdagen en 37 ordners omvat het dossier Ultegra, ofwel de drugs-, wapen- en mensenhandelzaak rond de kringloophal in Oosterwolde. Vanaf 20 augustus 2018 had de politie de groep in het vizier. Tot 27 februari werd de handel en wandel van de betrokkenen nauwlettend in de gaten gehouden.

Toen volgde een klapper met de aanhouding van de vermeende bendeleden. Per maand verhandelden die zo’n dertig tot honderd wapens via het sociale medium Telegram. De wapens werden geïmporteerd uit voormalig Joegoslavië en doorverkocht aan België.

Daar kwam de groep in beeld nadat een vrouw zich in haar voet had geschoten. Agenten gingen naar haar woning en troffen daar een tas met vuurwapens, handgranaten, springstof en een ontstekingsmechanisme aan. Op deze plastic tas met de tekst ‘95 jaar Poiesz’ zaten sporen van een 36-jarige man uit Beilen, die als loopjongen fungeerde.

Loopjongen

Of hij een loopjongen was, vroeg de rechter eind mei aan een 36-jarige Groninger, die inmiddels in Roosendaal woont. ,,Lager dan dat’’, luidde het antwoord. Hij werd beschoten met een balletjespistool toen hij de hond van zijn baas, de 36-jarige hoofdverdachte uit Oosterwolde, vergeten was binnen te laten. Vervolgens was hij twee uur zoet om het projectiel uit zijn oor te pulken.

Voor hem en zijn even oude lotgenoot uit Beilen hadden de vermeende kopstukken geen hand, knuffel of koosnaam ‘bro’. De mannen werden met ‘hond’, ‘dikke dooie rat’ of ‘mongool’ aangeduid. Ze stonden buiten als er besluiten werden genomen.

De man uit Beilen wilde de groep uiteindelijk zelfs verlaten, maar dat kwam hem op een bedreiging te staan. Nee, hij behoorde bepaald niet tot de ‘inner circle’, wilde hij tijdens de zitting maar zeggen.

De beide ‘loopjongens’ hoorden zes jaar cel tegen zich eisen. En dat is ‘slechts’ vier jaar minder dan hun bazen, de 36-jarige Oosterwoldiger en zijn 35-jarige kompaan, een in Groningen woonachtige Sloveen. Deze aanjagers moeten, als het aan het Openbaar Ministerie ligt, tien jaar vastzitten.

Jackass

Sonny Jansen, advocaat van de hoofdverdachte uit Oosterwolde, gaat er vanuit dat de straf lager zal uitvallen. Als de rechtbank niet bewezen acht dat er sprake was van een criminele organisatie, dan bestaat de kans dat er twee jaar afgaat. De groep rond de kringloopzaak behelsde gewoon een vriendengroep, betoogde Jansen tijdens de zitting, waar ook vrouwen en kinderen bij waren aangesloten.

De mannen kenden onderling bijzondere omgangsvormen, zoals uit de behandeling van de ‘loopjongens’ al bleek. Ze sloegen elkaar en schoten op elkaar. Ze lieten zich volgens Jansen inspireren door de stuntmannen van de serie Jackass .

Wat ook een strafkorting zou kunnen opleveren, is de onjuiste en onvolledige weergave van telefoontaps in het dossier. Had de hoofdverdachte dit niet opgemerkt, dan zou hij misschien zijn veroordeeld voor zaken die hij niet heeft gedaan, haalde Jansen tijdens de behandeling in de rechtszaal al aan.

Het Openbaar Ministerie moest correcties doorvoeren in het dossier. ,,Het waren geen incidentele omissies, maar structurele fouten’’, betoogde de advocaat tijdens de zitting. De advocaat van de Sloveen, Pieter Paul van Rhijn, verweet het Openbaar Ministerie ‘tunnelvisie’ bij het selecteren van afgetapte gesprekken.

Strafvermindering

Bij een 44-jarige Marumer is in de vordering al een strafvermindering toegepast. Tegen hem werd 4,5 jaar cel geëist, er ging een half jaar af omdat er abusievelijk op hem is geschoten. Terwijl hij tijdens een nepwapendeal in Drachten onder schot werd gehouden, vuurde een lid van het arrestatieteam een kogel op hem af. Dit als ‘ongewenst’ getypeerde schot trof hem in zijn been en heeft blijvend letsel tot gevolg.

De rol van de loopjongens is beduidend minder prominent dan die van hun bazen. Daarom lijkt de eis tegen hen van zes jaar in verhouding fors. Deze ‘onderknuppels’ handelden slechts in opdracht, lieten ze de rechtbank weten. Ze vroegen niets aan de kopstukken, ze voerden alleen maar dingen uit. Het was van ‘je gaat’ en ‘je doet’. De mannen zouden toch geen antwoord hebben gekregen, meldden ze voor de rechtbank.

Ze verkeerden in een afhankelijke positie. Ze woonden tegen kost en inwoning bij de hoofdverdachte en werkten als chauffeur, huishoudelijke hulp en kok. Ze kregen pakjes shag en cocaïne als salaris.

Uitspraak donderdagmiddag

De Groninger maakte met de tweede man in de organisatie, de Sloveen, een rit naar België. Met achter in de auto een partij wapens die schuilgingen onder zakken Dorito’s. Van de verboden lading wist de chauffeur niets. Ook de man uit Beilen maakte dergelijke ritjes. Hij mocht dan met wapens op de foto staan, als gevolg van drank- en drugsgebruik kon hij zich daar niets meer van herinneren.

Tegen de overige leden zijn cel- en taakstraffen geëist. De rechtbank doet donderdagmiddag uitspraak in de zaak. Die gaat Jansen eerst aanhoren. Mocht de rechtbank bij tien jaar cel tegen zijn cliënt blijven, dan volgt hoger beroep.