Verbod op ballonnen ligt op tafel; ook carbidschieten wordt aan banden gelegd

CDA en CU: zo snel mogelijk verbod op lachgas en designerdrugs ANP

‘Het is verboden één of meerdere ballonnen, van welk materiaal dan ook, door middel van hete lucht afkomstig van vuur, dan wel door middel van helium of andere gassen, op te laten stijgen.’ De raad van Ooststellingwerf neemt op 30 november een besluit over een amendement met deze tekst van GroenLinks, gesteund door de ChristenUnie en D66.

Net als de andere OWO-gemeenten is Ooststellingwerf bezig de Algemene Plaatselijke Verordening te actualiseren. De drie gemeenten proberen daar zoveel mogelijk één lijn in te trekken. Maar een verbod op het oplaten van ballonnen staat er nog niet in. En diverse fracties Ooststellingwerf willen dat dus wel, zo bleek dinsdag in een commissievergadering. Losgelaten en leeggelopen ballonnen komen in het milieu terecht, waar ze volgens Rik Berends van GroenLinks nog jarenlang rondzwerven en vervuiling veroorzaken.

Verbieden

Bovendien kunnen vogels, vissen en zoogdieren eten van de leeggelopen ballonnen of kunnen verstrikt raken in de touwtjes aan ballonnen en ten gevolge hiervan overlijden. Wensballonnen kunnen ook nog eens brandgevaar opleveren bij het neerkomen. Kortom; het voorstel ligt op tafel om alle ballonnen te verbieden, los van die met een mandje er onder, die vallen onder de luchtvaart. Onder ballonnen wordt mede verstaan: herdenkingsballonnen, vuurballonnen, gelukslampionnen, Thaise wensballonnen, papierballonen en geluksballonnen.

Carbidschieten

Bart Polpe van de PvdA vond aanvankelijk dat de traditie van carbidschieten in de aangepaste APV ‘onderuit wordt geschoffeld’. De tijd dat het mag wordt namelijk beperkt: van 10.00 tot 18.00 uur op Oudjaarsdag. Dat is volgens burgemeester Sandra Korthuis in de hele provincie zo. En als het donker is, is het afschieten van carbid ook niet werkbaar. Volgens haar hebben carbidploegen dan ook geen moeite met de beperking: de gemeenteraad na haar uitleg vermoedelijk ook niet meer.

Nieuws

Meest gelezen