Veel complimenten voor nieuw boek ‘Sierd Geertsma in stilte gewerkt’ gepresenteerd in Fochteloo

Voorzitter Peter O. Gerrits overhandigt aan Tjeerd Geertsma het eerste exemplaar van 'Sierd Geertsma in stilte gewerkt'.

Voorzitter Peter O. Gerrits overhandigt aan Tjeerd Geertsma het eerste exemplaar van 'Sierd Geertsma in stilte gewerkt'. Judith Bouma-Litjens

FOCHTELOO Met in achtneming van alle coronaregels is het nieuwe Nobilis-boek ‘Sierd Geertsma in stilte gewerkt’ gepresenteerd. Voorzitter Peter O. Gerrits heette ruim vijftig gasten welkom in Dorpshuis Et Legien in Fochteloo. Hij bood het eerste exemplaar van het boek aan oomzegger Tjeerd Geertsma van de Stichting Sierd Geertsma aan en het tweede exemplaar aan Jikke Leclercq, secretaris van de Stichting Vrienden van Museum Dr8888.

Sierd Geertsma (1896-1985) was van 1923 tot 1965 de enige beroepskunstenaar in de gemeente Ooststellingwerf. Voorzitter Gerrits prees de inzet van Tjeerd Geertsma voor het werk van zijn oom Sierd. Dit jaar werd uitvoerig de 125-ste geboortedag van de kunstenaar uit Appelscha gevierd met drie tentoonstellingen en verschillende uitgaven. De voorzitter was ook blij met de financiële steun van de Stichting Vrienden van Museum Dr8888 en dertien andere fondsen die een financiële bijdrage hebben geleverd. Hij noemde ze allen bij naam. Hij had veel complimenten in petto voor fotograaf en vormgever Sijtze Veldema van Stilet Vormgeving en ook de drie auteurs, te weten Pieter Jonker, Carol Jan Klok en Peter Kooij, werden in de bloemetjes gezet.

Sijtze Veldema heeft alle werk van Sierd Geertsma opnieuw gefotografeerd en werkte hij daarvoor samen met Pieter Jonker enkele dagen in het Fries Museum Leeuwarden en Museum Dr8888. Gerrits bedankte de beide musea hartelijk voor hun medewerking en gastvrijheid. Extra waardering was er voor schrijver Peter Kooij, die ook al als auteur bij drie andere publicaties van de Stichting Nobilis betrokken was. En in april verschijnt er al weer een nieuw boek van zijn hand bij de tentoonstelling ‘Jeanne Bieruma Oosting vrienden en tijdgenoten’ in het centrum voor prentkunst in Fochteloo. Naast de serie Nobiliscahiers, die al vijftien delen telt, ontstaat er nu ook een reeks boeken in eenzelfde vierkant formaat en met harde omslag. Het Geertsma-boek is het vierde in de serie, telt 168 pagina’s en 174 afbeeldingen en is voorzien van een leeslint.


Kunstkalender

Na het welkom door voorzitter Gerrits vertelde Pieter Jonker het een en ander over de totstandkoming van het boek en memoreerde ook zijn eerste ontmoeting met Sierd Geertsma in Appelscha in 1981. Geertsma zou zijn 85-ste verjaardag vieren en dat leek de Stellingwarver Schrieversronte destijds een uitgelezen kans om de kunstenaar in het zonnetje te zetten door het uitgeven van een kunstkalender van zijn werk. De oplage was 700 exemplaren en die waren binnen drie weken uitverkocht.

In januari 1982 werd er in Oosterwolde een tentoonstelling georganiseerd door de Culturele Raad Ooststellingwerf samen met de Schrieversronte met hulp van It Bleekerhûs in Drachten. Sinds 1977 is met grote regelmaat werk van Sierd Geertsma geschonken aan Museum Dr8888, de opvolger van It Bleekerhûs. Daarvoor lukte het niet de gemeente te overtuigen om het werk van Geertsma te behouden voor Ooststellingwerf. Pieter Jonker zei daar zaterdag over: ‘Ik had het gevoel dat Ooststellingwerf Sierd Geertsma nog wat schuldig was omdat het werk niet voor onze gemeente behouden is gebleven. Met dit boek maken we dat een beetje goed, al ben ik er zeer van overtuigd dat Museum Dr8888 een goede plek is voor de Geertsma-collectie. In het nieuwe boek heb ik daar zelfs een hoofdstuk aan gewijd, want zij zetten zich in Drachten al ruim veertig jaar in voor het werk van Geertsma door tentoonstellingen en publicaties.’


Herdruk fietsroutekaart

Tjeerd Geertsma uit Heerenveen stond stil bij alle activiteiten die er dit jaar georganiseerd werden en bij de uitgaven die gerealiseerd waren, zoals een verjaardagskalender en een fotonotitieboekje. Zaterdag werd niet alleen het nieuwe boek aan de lijst toegevoegd, maar werd ook de herdruk van de fietsroutekaart ‘In het spoor van Sierd Geertsma’ gepresenteerd.

Tjeerd Geertsma zegde hartelijk dank voor het vele werk van de auteurs en de vormgever. Na de pauze verzorgde Peter Kooij uit Zutphen een PowerPointpresentatie over het werk van Sierd Geertsma, die door de gasten erg op prijs werd gesteld. Na het officiële programma was er een gezellige nazit in het centrum voor prentkunst.

In de wandelgangen werd duidelijk dat Annemieke Keizer-Sloff, conservator van Museum Dr8888, bijzonder ingenomen was met het nieuwe boek over Sierd Geertsma: ‘Ik begrijp niet hoe de Stichting Nobilis dit boek voor deze prijs kan aanbieden.’ Naast dat het boek te koop zal zijn in Museum Drachten en het centrum in Fochteloo kan het boek ook bij de boekhandel besteld worden.