Rene de Waal.

Van Rio de Janeiro naar Oosterwolde: fietsende wijkagent René de Waal heeft al heel wat van de wereld gezien

Rene de Waal. Anne Westerhof

‘Op mijn jeugd kijk ik terug als een ‘Biggles boek’. Als ik van en naar de kostschool ging, genoot ik van het avontuurlijk reizen in mijn eentje, met treinen en schepen. En niet één kostschool, maar meerdere en in verschillende landen.’ Aan het woord is wijkagent René de Waal.

Brazilië, Afrika, Costa Rica, Frankrijk en ga zo maar door. De reden hiervoor was zijn vaders functie bij Buitenlandse Zaken. In het begin was het wennen op de kostschool, vooral door het gedisciplineerde en gedrilde onderricht, maar ook door de afstand van de familie. Eens per jaar zag hij zijn ouders. Maar op school had hij zijn kameraden en het avontuur. En deze twee begrippen zijn de ankers in zijn leven gebleven. Op de kostschool heeft hij geleerd om voor zichzelf op te komen. Hij hield er ook een rijke talenschat aan over, waaronder Engels, Frans en Spaans. Nu is René de Waal wijkagent op het politiebureau in Oosterwolde. Een grotere tegenstelling lijkt nauwelijks denkbaar.

Dienstplicht

René de Waal is geboren (1960) in Rio de Janeiro (Brazilië). Zijn vader is Nederlands en zijn moeder is van Deense komaf. Door de flexibele baan van zijn vader is het gezin over de aardbol gereisd en heeft hij als kind veel van de wereld gezien. De dienstplicht riep hem naar Nederland en zo kwam hij hier in de tachtiger jaren. Dat beviel hem uitermate goed, zo goed dat hij hier ook niet meer is weggegaan. Als kleine jongen was werken bij defensie al zijn droom, het avontuur en de kameraden waren de drijfveren: ‘Het heeft altijd iets voor mij gehad.’ De Nederlandse taal was hij niet machtig maar dat werd snel bijgeleerd.

Vervolgens heeft hij nog ruim een decennium bij de Koninklijke Marine gewerkt, eerst als machinist, later bij de verbindingsdienst, vanwege zijn grote talenkennis. Het varen en de kameraadschap maakte deze baan voor hem als een unieke werkplek.

Friese wortels

De liefde maakte een eind aan het varen en na omwegen solliciteerde hij bij de politie. De Waal ging naar de Politieschool en werkte als agent bij grote eenheden onder meer in Amsterdam. Oosterwolde kwam in 2013 in beeld. De Friese wortels van zijn partner, Ans Bontekoe, leidde er toe dat ze naar Friesland verhuisden. De Waal heeft op het bureau in Drachten gewerkt, maar toen hij de vacature voor wijkagent in Oosterwolde zag, was hij om.

Oude Gazelle

René de Waal vervult het wijkagentschap in het dorp, hij vindt het een prachtig dorp en qua werk is er genoeg te doen: ‘Ik zit hier op mijn plek.’ Zijn drive is om er voor de mensen te zijn en hij ziet zichzelf als een tussenschakel tussen de burger en politie. Op zijn oude Gazelle fietst hij door de wijken en legt contacten. Om de afstand tussen blauw en burger te verkleinen heeft hij op eigen initiatief spreekuren ingesteld, op het gemeentehuis, bij Scala en in de bibliotheek. Door corona is het tijdelijk stopgezet, maar mensen weten hem te vinden en in de keten zorgt hij ervoor dat de problemen komen te liggen bij wie ze horen.

De Waals manier van werken is rustig en overwogen en daarmee worden vaak conflicten opgelost. Door de corona merkt hij wel dat men prikkelbaarder is en dat de lontjes korter zijn. De afstand tussen inwoner en agent is met de maatregelen groter geworden en dat vindt hij jammer: ‘Ik ben een mensenmens.’

Unieke jeugd

‘Terugkijkend heb ik een prachtige, avontuurlijke en unieke jeugd gehad, zegt De Waal. Voor mijn beroepsleven geldt hetzelfde, ik heb veel gezien en meegemaakt. En voor nu vervul ik het wijkagentschap met veel voldoening en blijf ik zitten waar ik zit. Maar voor de toekomst weet je maar nooit wat op mijn pad komt.’