Tuinhek staat wijd open

Op de biologisch gecertificeerde snijbloemenkwekerij van eigenaresse Jacolien Cleveringa.

Op de biologisch gecertificeerde snijbloemenkwekerij van eigenaresse Jacolien Cleveringa. FOTO ANNE WESTERHOF

Tijdens de Open Tuindag afgelopen zaterdag zetten enkele (hobby) tuinieren in de Stellingwerven hun (moes)tuinhek open voor bezoek. De dag is bedoeld om mensen te inspireren en te laten zien hoe mooi een biodiverse (moes)tuin is.

Aan die uitnodiging is gehoor gegeven; alle tuinen zijn goed bezocht. Het was een gezellige drukte waarbij de tuineigenaren hun bezoekers rondleidden en enthousiast vertelden over de mooiste plekken van hun tuin.

Bij Ruurd Jelle in Oosterwolde gingen de gesprekken over wilde bijen en vogels waarop hij zijn tuin heeft ingericht en die hij, als wild life-fotograaf, vastlegt op beeld. In Fochteloo gaf eco-imker Sjoerd Bonnema van De Kleine Salamander een vurige speech over het belang van biodiversiteit en konden gasten zijn natuurtuin bekijken en ondertussen genieten van muziek, poëzie en een kop koffie.

In de permacultuur-moestuin van Hester van der Werff, initiator van de Open Tuindag, in Oosterwolde was het ook gezellig druk. Van ouders met kleine kinderen tot een hoogbejaarde dame die met haar rollator de oprit van 150 meter trotseerde: ze kwamen allemaal een kijkje nemen.

In Appelscha trakteerde Nathalie Hommes-ten Hoor (winnares van het tv-programma ‘Nieuwe boeren’) haar gasten op lekkere hapjes ter plekke gemaakt met groenten uit haar biologische voedseltuin. Bij obs Buttinga in Oosterwolde konden bezoekers zien waar leerlingen hun pauze doorbrengen: verstoppertje spelend in een het voedselbosje of snoepend van aardbeien in de moestuin.

Volgend jaar weer? Als het aan organisator Hester van der Werff ligt wel. ‘Dit is een mooie manier om mensen het belang van biodiversiteit te laten zien en om ze te inspireren hun eigen groenten te verbouwen. En de tuineigenaren vinden het leuk om te laten zien waar ze zoveel tijd in steken en zo trots op zijn.’