Themamaand over Molukse cultuur start met opening van expositie

Johanna Trip geeft aan twee bezoekers van de expositie uitleg over de getoonde Molukse kleding. Foto: FotoTekst.nl

Onder grote belangstelling is in de bibliotheek in Oosterwolde een expositie geopend over de Molukse cultuur. Het is de aftrap van de themamaand ‘Mari! Sama sama (Laten we samenkomen!) - Zicht op Molukse cultuur’, georganiseerd door de Stichting Kunstwerf. Tot en maand eind oktober zijn er allerlei activiteiten.

De expositie staat in het teken van de traditionele Molukse kleding en is de gehele maand tijdens de openingstijden van de bibliotheek te bezichtigen. Naast de kleding zijn er foto’s te zien, die het dragen van de kleding illustreren. De bibliotheek zelf geeft extra aandacht aan de themamaand door middel van een presentatie van boeken over Molukkers. Bij de Bruna in Oosterwolde is eveneens een boekentafel ingericht over de Molukse cultuur.

Lezingen

De eerste komende activiteiten van de themamaand zijn twee lezingen. Op vrijdagmiddag 14 oktober presenteert Cultuurwerf een lezing over de geschiedenis, leefwijze en het cultureel erfgoed van de AllifURU, de oorspronkelijke inheemse bevolking van de Zuid-Molukken. Deze lezing wordt verzorgd door Julius Sahureka, oprichter en woordvoerder van de Stichting Saka Mese Nusa AllifURU (vertaling: Waak krachtig over de leefwereld van het AllifURU volk). Als kind heeft hij in kamp Oranje gewoond en daarna in Oosterwolde.

Ybenheer en Oranje

Op zondag 16 oktober verzorgt Alles Rondom Taal een lezing door Kees Timmerman over de kampen Ybenheer en Oranje, met aansluitend een rondleiding door kamp Oranje in Fochteloo. De lezing zelf wordt gehouden in de Hoolten Klinte in Appelscha. Na de lezing is er een lunch met Molukse hapjes, verzorgd door Mien M. Zacherias.

In kamp Oranje vertelt de repatriant Anton Ripassa over zijn ervaringen tijdens de eerste jaren na de Indonesische onafhankelijkheidsverklaring en over zijn leven in kamp Oranje. Jan Bult, die op de boerderij naast het kamp woonde, vertelt over de contacten tussen een autochtone Stellingwerver en de mensen die vanaf de andere kant van de wereld plompverloren in Fochteloo gedropt werden. Toni Kastanja de Fretes vertelt over haar leven als meisje met de idealen van de RMS op kamp Oranje en over contacten met boerengezinnen daarbuiten.

Kijk voor meer meer informatie en aanmelding op www.kunstwerf.com

Nieuws

menu