Sensortechnologie helpt bij dementiezorg in Stellinghaven in Oosterwolde en Appelscha

Wanneer in de monitoring door het systeem een afwijkende situatie wordt vastgesteld, krijgen medewerkers een melding. Eigen foto

ZuidOostZorg gaat op alle locaties waar zij zorg biedt aan mensen met dementie werken met sensortechnologie. Dat gebeurt onder meer in Stellinghaven in Appelscha en Oosterwolde.

Bij de Unite SmartSense worden in de kamers van bewoners draadloze sensoren geplaatst. Deze geven, in combinatie met slimme software, de status van de bewoner weer op een dashboard op de telefoon van de zorgmedewerkers. Per bewoner wordt daarbij op basis van de kennis over de bewoner en een inschatting van risico’s een persoonlijk profiel ingesteld, dat aansluit bij de zorgbehoefte.

Wanneer in de monitoring door het systeem een afwijkende situatie wordt vastgesteld, krijgen medewerkers een melding omdat er dan mogelijk een onveilige situatie is ontstaan. Het systeem bepaalt niet zelf wanneer de meldingen worden gedaan, maar dat doet de zorg op basis van het persoonlijk profiel. Meldingen worden alleen gedaan wanneer een cliënt afwijkt van diens eigen patroon.

De sensortechnologie die ZuidOostZorg gebruikt, is samen met leverancier van ICT-oplossingen Ascom ontwikkeld. Onlangs tekenden de beide organisaties een strategische samenwerkingsovereenkomst voor vijf jaar. Na een ontwikkelfase in Voltawerk in Gorredijk werden de sensoren ook geïnstalleerd in Lijtehiem in Ureterp en onlangs ook in Stellinghaven Appelscha en Neibertilla in Drachten. In 2023 wordt het systeem in ieder geval ook geïnstalleerd in Stellinghaven Oosterwolde en De Wiken in Drachten, waarna ook de overige locaties volgen. Daarnaast wordt samen met zorgprofessionals onderzocht in hoeverre het systeem ook voor andere doelgroepen meerwaarde kan hebben.

Nieuws

menu