Scholieren maken kunstwerk van zwerfafval. Stellingwerf College begint met pilotvak Informatietechnologie

Leerlingen krijgen een taak van een opdrachtgever uit de buurt.

Leerlingen krijgen een taak van een opdrachtgever uit de buurt. Eigen foto

Het Stellingwerf College in Oosterwolde is een van de drie scholen in het noorden waar met ingang van dit schooljaar het vak Informatietechnologie als pilotvak wordt gegeven ter voorbereiding op de nieuwe leerweg.

Met het aanbieden van dit vak wordt al geruime tijd een groot gat gevuld. De huidige mavoleerlingen kunnen naast de theoretische vakken in de nieuwe leerweg een praktijkvak kiezen. Binnen het vak Informatietechnologie komen onder andere projecten en opdrachten aan bod waarin er met mediavormgeving, ICT, 3D-printing, robotarmen, drones en lasercutters gewerkt wordt.

Biosintrum

De leerlingen werken voornamelijk op projectmatige basis en krijgen een taak van een opdrachtgever uit de buurt. In samenwerking met de gemeente en het Biosintrum in Oosterwolde maken leerlingen bijvoorbeeld een kunstwerk van gevonden zwerfafval, dat ze zelf fotograferen. Ze maken aankondigingsposters, vloggen, werken met video art en maken van het geheel een tentoonstelling.

Van Gogh Museum

De tweede opdracht is er een van het Van Gogh Museum in Amsterdam in samenwerking met ASML. Leerlingen moeten een kijkdoos maken van een kunstvoorstelling in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Deze opdracht is door Vakkanjers, een landelijk programma dat leerlingen hun vakmanschap laat ontdekken en ontwikkelen, tot wedstrijdopdracht gemaakt, waarbij leerlingen uit het hele land tegen elkaar strijden. Leerlingen worden door middel van deze opdracht uitgedaagd op zoek te gaan naar nieuwe manier om de kunstwerken te behouden voor de toekomst en de verhalen van Vincent van Gogh en de beleving van zijn schilderijen nieuwe dimensies te geven.

Vogelasiel

Aan het einde van het jaar gaan leerlingen aan de slag bij Vogelasiel De Fûgelhelling in Ureterp, waarvoor de leerlingen het natuurgebied nabij het vogelasiel voorzien van QR-codes, waardoor bezoekers informatie tot zich kunnen nemen. Door middel van mixed reality (een mengvorm van virtual reality en augmented reality, een beeld van de werkelijkheid waaraan elementen worden toegevoegd) kan er bijvoorbeeld bij een boom informatie getoond worden over welke soort boom het is.