Roeken mogen niet meer worden verjaagd; hier staat een boete op

Roeken bezig met het bouwen van een nest.

Het eerste roekenei in Ooststellingwerf is gevonden. Dat betekent dat er geen roeken meer verjaagd mogen worden.

De ontheffing die de gemeente heeft, geldt tot het broedseizoen begint. Dat is nu aangebroken met de vondst van het eerste ei. Het is verboden om roeken te verjagen in het broedseizoen. Hier staat een boete op. Handhavers van de gemeente controleren hierop.

Op verschillende plekken in Oosterwolde wordt overlast van roeken gemeld, zoals rond de Prandingaweg en de Hoge Haer. Vanwege het broedseizoen kunnen de vogels nu niet meer worden verjaagd. Begin 2022 mag er volgens de ontheffing weer worden verjaagd en mogen nesten worden verwijderd.

Sinds begin dit jaar voert de gemeente roekenbeheer uit. Hiervoor is een actieve beheerlocatie aangewezen, waar de roeken naartoe worden gelokt. Dit is de rioolwaterzuivering bij de Duistereweg in Oosterwolde.

De gemeente heeft nesten laten verwijderen uit bomen op plekken waar overlast was. Ook liepen vrijwilligers rondes om met laserpennen roeken te verjagen op plekken waar ze overlast gaven, met als doel ze naar de nieuwe beheerlocatie te laten gaan. Het roekenbeheerplan van de gemeente loopt vier jaar.

Nieuws

menu