Proef met nieuwe methode om jeukrups te bestrijden

Eikenprocessierups profiteert van milde temperatuur in maart ANP

Ooststellingwerf doet mee aan de proef om kennis en ervaring op te doen met een andere wijze van het bestrijden van de eikenprocessierups.

Afgelopen jaar is er al een proef geweest met paringsverstoring. In deze proef werden de feromonen met behulp van een hoogwerker en een soort kitspuit in de bomen aangebracht. De proef heeft geleidt tot een halvering van het aantal rupsen. De proef was effectief, maar ook kostbaar.

Paintball

Om het toepassen van paringsverstoring eenvoudiger en minder duur te maken, wil de gemeente meewerken aan een proef met de zogeheten paintball techniek. In Spanje en Frankrijk wordt bij de bestrijding van de dennenprocessierups de paintball methode toegepast. Dit heeft tot een aanzienlijke vermindering van de rupsen geleid. Ooststellingwerf gaat meewerken aan de proef om ook de eikenprocessierups met de paintball methode te bestrijden. Door het aanbrengen van lokstoffen (feromonen) in de eiken worden de mannelijke vlinders in verwarring gebracht en gaan ze niet op zoek naar een vrouwtje. Hierdoor worden er minder eitjes gelegd en zijn er het jaar erop minder eikenprocessierupsen die voor overlast kunnen zorgen. Als de proef met de paintball methode slaagt, leidt dit tot aanzienlijke vermindering van de bestrijdingskosten.

Er vinden dit jaar op acht locaties paringsverstoring plaats. Ook wordt de rups op acht andere locaties onder gelijke omstandigheden zonder paringsverstoring bestreden.

Nieuws

menu