Pony in Elsloo mogelijk slachtoffer wolf

De dode pony in Elsloo. Eigen foto

In Elsloo is maandagochtend een pony vermoedelijk het slachtoffer geworden van een wolf. De melding staat op de website van de uitvoeringsorganisatie B12. Op de Facebookpagina ‘Nowolves’ staan foto’s van de dode pony. ,,Gezien de wonden aan de voorbenen heeft het beestje zich nog verweerd”, zo meldt de stichting Wolvenhek op twitter.

De eigenaar van de pony is Mickey Wijntjes. De zorgpony was gekocht voor een elfjarig nichtje en die is heel erg geschrokken over de dood van de pony. Het beestje stond in een weiland met afrastering van gaas met prikkeldraad tot een hoogte van 1 meter 30. Wijntjes: ,,Een wolf zou zich misschien er onderdoor kunnen wurmen.” Al een paar dagen eerder werd volgens Wijntjes op vrijdag een wolf waargenomen op vijftig meter van zijn huis.

Westvierdeparten bij Noordwolde

Er komen steeds meer zichtmeldingen van een wolf uit het Friese-Drentse grensgebied. De laatste is van maandagavond kwart voor negen aan de Westevierdeparten bij Noordwolde. Daar meldt Daphne Scholte dat haar vriendin zes gele ogen heeft gezien. En daarna vluchtten drie schimmen in het licht van een zaklantaarn richting De Eese. ,,Alleen de achterste was goed zichtbaar.” Verder is er een melding van een wolf zondagavond bij Peperga vlak voor middernacht. Zou die dus later die nacht in Elsloo zijn geweest?

Iris de Jong schrijft op Facebook dat de wolf op het erf liep bij haar ouders. ,,De wolf is door mijn zusje gezien op nog geen 20 meter afstand. Ze keek hem recht aan en zette het vervolgens op een lopen richting het bos achter het land.” Eerder kwamen er zichtmeldingen van een wolf aan de Leemweg in Steggerda en de Mauritsweg bij Noordwolde. Aan de Leemweg werden ook twee wolvenwelpen gezien. Van het wolvenpaar GW2397m en GW2090f is bekend dat er drie welpen zijn geboren in de omgeving van Diever.

Zaterdag is er een schaap dood gevonden bij Wijnjewoude en ook eentje bij Vledder. Op 6 oktober is vanuit Diever melding gedaan van een aanval op een paard en op 8 oktober op een pony in Wittelte. De provincie Drenthe gaat er bij het rijk op aandringen dat ‘beheer’ van de wolf noodzakelijk is om overlast van het dier te beperken. Inmiddels zijn er ook koeien en kalveren slachtoffer van wolven, zo blijkt uit DNA-onderzoek. Ook in Elsloo is DNA afgenomen, de uitslag is nog niet bekend. Verder wordt nog door B12 de dood onderzocht van vier schapen bij Langedijke op 4 oktober en vijf schapen bij Oldeberkoop op 20 september.

Nieuws

menu