Vervoersbedrijven willen een knooppunt voor de hele regio laten bouwen bij de afrit N381 in Oosterwolde

Twee vervoersbedrijven in Oosterwolde willen gezamenlijk nieuwbouwen bij de afrit van de N381. Ze hopen hier een vervoersknooppunt te realiseren voor de hele regio.

Het vervoerscentrum moet komen bij de afrit van de N381, ten zuidwesten van de kruising. Beeld Google Streetview

Het vervoerscentrum moet komen bij de afrit van de N381, ten zuidwesten van de kruising. Beeld Google Streetview

De bedrijven, Taxibedrijf Kort en Auto Kort, mikken op een plek ten zuidwesten van de kruising van de provinciale wegen N381 en N351 (Bovenweg). Het idee is dat mensen hier kunnen overstappen van bus op andere vervoersvormen, die de bedrijven dan aanbieden.

Naast taxivervoer denken ze aan bijvoorbeeld deelauto’s, -scooters en -fietsen. ,,Het moet een centrum worden voor duurzame mobiliteit”, zegt mede-initiatiefnemer Ale Kort.

Kort, die betrokken is bij beide bedrijven, hoopt dat zich meer ondernemers aansluiten. Duurzaamheid en verantwoord omgaan met de omgeving moeten centraal staan. Zo denkt hij aan een tankstation voor alleen duurzame brandstoffen - dus geen benzine of diesel - en horeca. ,,En misschien zouden de hulpdiensten er op termijn ook wel naartoe kunnen verhuizen.” Er zouden al gesprekken lopen met geïnteresseerde ondernemers.

‘Je koopt geen auto als je vier dagen thuis werkt’

Als toekomstige gebruikers van het mobiliteitscentrum noemt hij ouderen, nu die vaak tot hogere leeftijd thuis blijven wonen, maar ook jongeren die na de coronapandemie veelal thuis blijven werken. ,,Als ze bijvoorbeeld één dag per week naar Groningen moeten, zullen ze het vaak niet nodig vinden om een auto te kopen. Een deelauto is dan genoeg.”

Met de nieuwbouw is volgens Kort 6 tot 7 miljoen euro gemoeid. De twee bedrijven hebben gezamenlijk zo’n honderd werknemers, waarvan tachtig bij het taxibedrijf.

Ook beide initiatiefnemers willen op termijn volledig overstappen op elektriciteit en waterstof. Zo krijgt het taxibedrijf over anderhalve maand de eerste elektrische bus binnen. ,,Ons wagenpark draait nu nog voor een groot deel op fossiele brandstoffen, maar het is de bedoeling dat we dat uitfaseren.” Tot nu toe was dat eigenlijk financieel niet te doen, zegt Kort. ,,Maar we zitten nu net op het kantelpunt waarop dat wél kan.”

Voor het nieuwbouwproject moet het bestemmingsplan wel worden veranderd. Het gemeentebestuur is volgens Kort enthousiast. Hij wil in gesprek met de provincie over de mogelijkheid om hier een busstop te creëren.

De ondernemers hopen dat het nieuwbouwproject in 2025 klaar is.