Orgel in Het Anker krijgt opknapbeurt. Renovatie is mogelijk dankzij nalatenschap van dominee Engel Jan Struif

Fokke van der Woude op het Vierdag-orgel. Jan Koops

De vorig jaar overleden dominee Engel Jan Struif had een aantal goede doelen opgenomen in zijn testament. Zo is er bij het Prins Bernhard Cultuurfonds een fonds op zijn naam ondergebracht: het E.J. Struif Fonds. Daaruit krijgt de Protestantse Gemeente Oosterwolde nu een bijdrage voor een opknapbeurt van het orgel in Het Anker.

Het orgel is gebouwd in 1976 door de fa. Vierdag te Enschede en staat rechts op het liturgisch centrum voor in de kerk opgesteld. Het orgel heeft 11 registers, verdeeld over 2 manualen en vrij pedaal. Het is zogenoemd gelijkzwevend gestemd. Fokke van der Woude, organist en beheerder van het orgel: “Bij de nieuwbouw van deze kerk, in de zestiger jaren, werd een pneumatisch orgel geplaatst van de firma Faber uit Dokkum, maar dat orgel had duidelijk zijn beste jaren gehad. Tijdelijk werd toen een elektronisch orgel geplaatst met speakers. Ik werd lid van de orgelcommissie die moest uitzien naar een nieuw orgel. Uiteindelijk werd dat dit orgel van Vierdag. Het heeft een eiken kast, kostte destijds 87.000 gulden en werd op 9 januari 1976 in gebruik genomen. Vanaf de start ben ik een van de organisten geweest.”

Het gaat om een zogenoemd hoofdwerk-borstwerkorgel, dat qua model gebaseerd is op de uit Arnhem afkomstige Van Vulpenorgels uit de begin jaren zestig. De windvoorziening bestaat uit drie kleine blaasbalgen die verticaal in de kast zijn geplaatst.

Binnenwerk

Van der Woude: „Het wordt hoog tijd dat het orgel een schoonmaakbeurt krijgt. Het binnenwerk zal volledig gedemonteerd worden en dan gereinigd. Die klus zal ruim twee weken in beslag nemen, dus zullen we waarschijnlijk twee zondagen de zang moeten begeleiden op een elektronisch orgel. Overigens zat ook onze toenmalige predikant Van der Veer destijds in de orgelcommissie. Binnenkort zal hij op zijn verzoek het orgel nog weer eens komen bespelen.”

Collega-organist Herman de Boer nam het initiatief voor de subsidieaanvraag bij het Prins Bernhard Cultuurfonds. Zo draagt de nalatenschap van dominee Struif bij aan de opknapbeurt van het orgel uit zijn laatste woonplaats.

Nieuws

menu