Ooststellingwerf vraagt Rijk om coronageld voor zwembaden

Tijdens de kindermiddag in Haulewelle waren allerlei opblaasbare speeltoestellen in het water gelegd. FOTO ANNE WESTERHOF

De zwembaden in Oosterwolde en Haulerwijk hebben over de maand januari een flink verlies gedraaid. Dat is het gevolg van de coronamaatregelen.

Het gaat om 5356 euro bij Laco Nederland en 11.041 euro bij de stichting Haulerwelle. In de maanden november en december 2021 is niet met verlies gedraaid.

Onmisbaar

Het college gaat nu een aanvraag indienen bij het Rijk om dat geld daar te verhalen. ‘Zwembaden en ijsbanen zijn een onmisbaar onderdeel van de Nederlandse sportinfrastructuur. Om dit onderdeel van de sportinfrastructuur te behouden is tijdelijk financiële hulp noodzakelijk. Zonder compensatie van de overheid loopt de exploitatie van zwembaden en ijsbanen gevaar. De financiële problemen van zwembaden en ijsbanen zijn niet structureel, maar direct gerelateerd aan de coronamaatregelen.’

Geen splitsing

Laco geeft in een brief aan dat zij binnen haar administratie geen splitsing kan maken voor kosten en opbrengsten van alle afzonderlijke bedrijfsonderdelen. Dit betekent dat ook de onderdelen fitness, horeca en sporthal zijn meegenomen in het totale exploitatieresultaat. Laco heeft dit overlegd met het ministerie van VWS. Zij hebben aangegeven dat alle onderdelen in dit geval kunnen worden meegenomen in het exploitatieresultaat.

De gemeente (als tussenpersoon en kassier) zorgt ervoor dat de aanvraag voor 16 september bij het ministerie van VWS wordt ingediend conform de richtlijnen die daarvoor zijn gesteld.

Nieuws

menu