Ooststellingwerf staat niet alleen met alle afsplitsingen in de gemeenteraad

Toen Ooststellingwerfs Belang nog een grote fractie vormde. Eigen foto

De gemeente Ooststellingwerf behoort tot bijna de helft van de gemeenten waar de afgelopen drieënhalf jaar raadsleden vertrokken bij de partij waarvoor ze op de lijst stonden. Dat heeft NRC onderzocht.

Volgens de krant zijn daardoor nu 150 nieuwe fracties actief waar kiezers niet voor hebben gestemd bij de lokale verkiezingen van maart 2018. In Ooststellingwerf is er heel veel veranderd sinds het fotomoment voor de harmonieuze verkiezingskrant bij de Bosbergtoren in Appelscha, vooral bij Ooststellingwerfs Belang.

Nieuwe fracties

Edwin Meijerhof en commissielid Inti Meijerhof stapten over naar de PvdA. Simon ter Heide stapte juist op bij de PvdA en vormt nu een eigen fractie. Wolter Slager en Jennny Dolsma vormden vanuit OB samen de nieuwe raadsfractie Wij Lokaal, waar dus ook in 2018 niet op gestemd kon worden. Niels van den Berg sloot zich aan bij Stellingwerf PLUS, dat nu Lokaal Sociaal Ooststellingwerf heet. OB hield dus maar drie zetels over. Lijsttrekker en latere wethouder Jouke Jongsma stopte er bovendien in 2019 mee.

Drempel

Ooststellingwerf behoort tot de 22 gemeenten waar er twee fracties bij zijn gekomen. Bij lokale partijen kwamen afsplitsingen twee keer zo vaak voor als bij partijen die ook landelijk actief zijn. Dat komt volgens politicologen mogelijk omdat de drempel bij landelijke partijen hoger ligt om op een kandidatenlijst te komen. Daar hebben gekozen kandidaten vaak al ervaring opgedaan in commissies.

‘Verschil van inzicht’

De meest genoemde reden voor een afsplitsing is volgens het onderzoek een „verschil van inzicht”, dat zowel persoonlijk als inhoudelijk van aard kan zijn. Sommige raadsleden verlieten hun oorspronkelijke partij vanwege botsende karakters, andere vertrokken omdat ze zich niet langer konden vinden in het standpunt dat de rest van hun fractie innam.

Duiventil

In 2018 bleek uit een vergelijkbaar onderzoek van dagblad Trouw en het platform Investico dat in de vier jaar daarvoor in 30 procent van de gemeenten raadsleden tussentijds waren opgestapt. Dat ligt nu op 45,6 procent. Een volksvertegenwoordiger mag dus opstappen en zijn zetel behouden. Maar al jaren gaan er stemmen op afsplitsen te bemoeilijken. Volgens hoogleraar Gerrit Voerman geeft het geen florissant beeld als mensen van de ene naar de andere partij overstappen, alsof het een duiventil is. Het schaadt het imago van de gemeenteraad.

Nieuws

Meest gelezen