Ooststellingwerf ondersteunt slachtoffers toeslagenaffaire ‘zolang de nachtmerrie voortduurt’

Wethouder Esther Verhagen.

Wethouder Esther Verhagen. Screenshot

‘Wij tasten volledig in het duister. Welke richting moeten we op. Wat is de rol van de gemeente, wat zijn de randvoorwaarden en de risico’s?’ Wethouder Esther Verhagen worstelt ook op gemeentelijk niveau met de naweeën van de toeslagenaffaire, zo bleek tijdens een debat in een commissievergadering.

In totaal hebben zich landelijk bijna 50.000 mensen bij het loket van Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) gemeld, zoals het onderdeel van de Belastingdienst dat met de compensatie belast is voluit heet. Tot nu toe zijn slechts 5300 gedupeerden helemaal geholpen. Kortom: er zijn maar weinig vorderingen gemaakt. ‘Dit is voor de gemeente herkenbaar’, zo zei wethouder Esther Verhagen woensdagavond.

‘We laten inwoners niet vallen’

Alle gemeenten hebben volgens Verhagen de intentie om mensen te helpen. ‘Wij laten in onze gemeente onze inwoners niet vallen.’ Ooststellingwerf scheldt daarom vooruitlopend op een wet gemeentelijke schulden van gedupeerden van de toeslagenaffaire kwijt. Daarin loopt Ooststellingwerf volgens de zeer betrokken reagerende wethouder voorop. De gemeente heeft zicht op 27 slachtoffers.

‘Vertrouwen heeft flinke klappen gekregen’

Er is contact geweest met een inwoonster die wel al 30.000 euro compensatie had ontvangen, maar door de hele affaire een ton schade heeft. ‘Het vertrouwen in de overheid heeft flinke klappen gekregen. Onwerkelijke en bizarre verhalen. Wij doen als gemeente vraaggericht wat we kunnen binnen de ruimte die we hebben.’ De commissie heeft respect en vertrouwen in de wethouder en het gebiedsteam.

Ondersteunen

Gemeenten gaan steeds verder dan alleen de basishulp die ze moeten aanbieden. Omdat ze zien dat de landelijke overheid het laat afweten. Ooststellingwerf heeft momenteel vier vragen om ondersteuning in behandeling, waarvan er drie gaan over schulden en eentje over verhuizen. Verhagen ondersteunt inwoners in de contacten met de belastingdienst ‘zolang de nachtmerrie voortduurt’.

‘Kabinet is aan zet’

Maar Verhagen wil niet tussen de belastingdienst en de gedupeerden in komen te staan. ‘We moeten niet dingen gaan organiseren waarbij het primaat bij het kabinet ligt om het op te lossen. Het kabinet is aan zet. Zij hebben een grote fout gemaakt en hebben ook de middelen om de duizenden gedupeerden te compenseren.’

Totaal andere aanpak

‘Ik heb geen toverstokje waarmee we het in één keer goed kunnen maken’, zo zei staatssecretaris Aukje de Vries eerder die woensdag in een Kamerdebat over de compensatie voor gedupeerde ouders. De advocaten van gedupeerde ouders zijn teleurgesteld, omdat er met eerdere adviezen niets is gedaan. Ze vragen om een totaal andere aanpak van de compensatie.