Ooststellingwerf laat omgekeerde vlaggen ongemoeid

Een omgedraaide Nederlandse vlag. Foto Lourens Looijenga

Het kan niemand ontgaan zijn: omgekeerde Nederlandse vlaggen die prijken aan lantaarnpalen. Het is een uiting van het boerenprotest tegen het stikstofbeleid van de regering. De gemeenten Oost- en Weststellingwerf laten ze hangen.

De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van gemeenten staat het niet toe dat je in het wilde weg dingen ophangt aan gemeentelijke eigendommen. Maar voor gemeenten is dit wel een worsteling. De gemeente Dalfsen is bezig ze te verwijderen. De gemeente Oldebroek doet dat ook. Dat leverde de burgemeester heel veel verwensingen op via sociale media. Mensen wilden haar opknopen aan een lantaarnpaal.

Ook de gemeente Hoogeveen was al met het opruimen begonnen. Dat leidde tot een opstootje en het uitschelden van ambtenaren. Vanwege alle negatieve reacties mogen ze nu toch in de zomer blijven hangen. Ook De Wolden herziet het weghalen.

En ook de gemeente Weststellingwerf onderneemt in principe geen actie, zo meldt burgemeester Andre van de Nadort. ‘We nemen geen initiatief om omgekeerde vlaggen te verwijderen, tenzij ze mogelijk gevaarlijke situaties opleveren of schade veroorzaken.’ En ook Ooststellingwerf meldt dat ‘ vooralsnog’ geen omgekeerde vlaggen worden verwijderd, ‘zolang ze geen gevaar opleveren voor de verkeersveiligheid of schade toebrengen’.

Rijkswaterstaat verwijdert juist om veiligheidsredenen vlaggen langs en boven snelwegen. De organisatie vreest dat de doeken bij windvlagen los komen en op de voorruit van rijdende auto’s terecht kunnen komen. Daarnaast worden automobilisten volgens Rijkswaterstaat ook afgeleid door de vlaggen.

Nieuws

menu