Ooststellingwerf is bijna ‘Fairtrade Gemeente’ af. Wethouder doet dringende oproep aan vrijwilligers om zich te melden voor werkgroep

Eigen foto

De gemeente Ooststellingwerf draagt sinds een aantal jaar het Fairtrade label. Maar het lijkt er op dat dit op 1 januari eindigt, zo bleek in antwoord op vragen van de fractie van de ChristenUnie.

Het probleem is dat er geen interesse is om in een werkgroep te zitten en dat is wel de voorwaarde om Fairtrade-gemeente te blijven. De gemeente moet het bestaan van een actieve werkgroep voor 1 december bevestigen op een formulier.

Vrijwilligers

Wethouder Jelke Nijboer deed woensdagavond in een commissievergadering een dringende oproep aan vrijwilligers om zich alsnog te melden, al bleef onduidelijk wat er dan precies van die werkgroep wordt verwacht. ,,Ik hoop dat we verder kunnen. Met drie of vier mensen moet het lukken.” Maar er is door de gemeente nooit actief campagne gevoerd om aan mensen te komen, zo gaf hij toe.

Ondernemers

De gemeente koopt koffie, thee en koekjes Fairtrade, maar ook ondernemers zouden gestimuleerd moeten worden om mee te doen. In het verleden zijn er ook vaak theatervoorstellingen uitgevoerd bij basisscholen over ontwikkelingssamenwerking. Daarnaast was er twee keer per jaar een Fairtradeweek met een thema en evenementen.

Eerlijke prijs

‘Fairtrade Gemeente’ is een initiatief van ICCO, de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels en Stichting Max Havelaar. Fairtrade staat voor: een eerlijke prijs voor boeren, arbeiders en producenten in ontwikkelingslanden; kinderarbeid is daarbij niet toegestaan. Fairtrade is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging.

Zeventien doelen

Binnen Fairtrade zijn zeventien Sustainable Development Goals (ook wel duurzame ontwikkelingsdoelstellingen of global goals) een belangrijk thema. Dit zijn wereldwijde duurzaamheidsthema’s, zoals wereldhonger, klimaatverandering en verantwoorde consumptie. De werkgroep zou een bijdrage moten leveren aan die bewustwording.