Ooststellingwerf gaat energielasten ruimer compenseren

Prijsplafonds gas en stroom ruimer dan aanvankelijk gepland ANP

Er gaat op korte termijn een voorstel naar de gemeenteraad om de energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen in Ooststellingwerf te verruimen. Dat kondigde wethouder Esther Verhagen aan in een commissievergadering.

De toeslag van de gemeente is nu nog bedoeld voor huishoudens met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum, overeenkomstig de landelijke richtlijn. De wethouder wil toe naar 140%, om zo meer mensen te helpen. Dat gaat de gemeente enkele tonnen kosten.

Verenigingen en dorpshuizen

Diverse fracties wilden dat het college vanwege de energiecrisis in actie komt. En dat werd door Verhagen dus direct gepareerd met de opmerking ,,de wereld staat in brand en we zijn al in actie gekomen”. Zo werkt ze aan een regeling voor verenigingen en dorpshuizen. ,,Die urgentie voelen wij ook, we denken daarbij out-of-the-box”. Zo zullen voorstellen niet de reguliere procedures doorlopen om snelheid te maken.

Bezoek aan huis

Het was Bram van ’t Klooster van de VVD die vooral meevallers in de najaarsrapportage voor compensatie van de hogere energielasten wilde inzetten. Uiteindelijk werd besloten dergelijke voorstellen te betrekken bij het vaststellen van de begroting voor 2023. De VVD vroeg ook aandacht voor het MKB, zoals bakkers. Verbazing was er dat bijvoorbeeld het beschikbare budget voor radiatorfolie nog niet is uitgegeven en van de klimaatmiddelen (135.000 euro) is maar 5000 euro uitgegeven. Wethouder Verhagen kondigde aan mensen thuis te gaan bezoeken om ze te helpen bij het besparen van energie.

Straatverlichting eerder uit

En wat Berend Leistra van de ChristenUnie betreft moet de gemeente daar dan ook het goede voorbeeld geven. Hij vond dat de straatverlichting ’s morgens wel een uur eerder uit kan. Wethouder Gerben But wilde niet aan de tijden sleutelen vanwege de verkeersveiligheid. Er wordt volgens de wethouder al flink bespaard door het gebruik van ledverlichting. ,,En ‘s nachts wordt maar 30% van de straatlantaarns gebruikt.”

Trui aan op gemeentehuis

Berend Leistra viel ook over de ‘blousjescultuur’ op het gemeentehuis. ,,Misschien moet je accepteren dat je in de winter een trui aan hebt.” Burgemeester Sandra Korthuis zei dat de thermostaat al een graad lager staat op het gemeentehuis, dat overigens gasloos wordt verwarmd via warmte-koudeopslag in de bodem. De temperatuur nog meer verlagen zou die installatie ‘uit balans’ kunnen brengen. Korthuis wees Leistra er ook op dat er veel minder lampen branden in en rond het gemeentehuis. Dat is dan ook nog op zonne-energie.

Nieuws

menu