Ooststellingwerf deelt zorgen over verdwijnen van hartzorg in Groningen en Leiden

Nog altijd vraagtekens bij miljarden aan corona-uitgaven VWS ANP

Ooststellingwerf is zeer kritisch over het kabinetsplan om de gespecialiseerde hartzorg voor kinderen weg te halen uit UMC Groningen en Leiden UMC.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voorspelt dat hartpatiënten in de noordelijke provincies bij spoedsituaties risico’s gaan lopen als de hartspecialisatie daar verloren gaat.

In de eerstvolgende raadsvergadering spreekt de raad van Ooststellingwerf die zorgen ook uit, zo is dinsdagavond in een commissievergadering afgesproken. Ooststellingwerf volgt daarin de gemeente Weststellingwerf. Daar nam de raad in december ook een motie aan. De zorgen in Weststellingwerf betroffen dat patiënten verder moeten reizen om de zorg te krijgen die nodig is. ,,Dit reizen betekent soms cruciaal tijdverlies. Het UMCG in Groningen is de enige plek in de regio waar ernstig zieke kinderen IC-zorg kunnen krijgen. Zonder hartzorgexpertise is er geen volwaardige acute zorg meer in de regio.”

Spin in het web

In het kabinetsplan mogen namelijk alleen het Erasmus MC in Rotterdam en het UMC Utrecht deze hartzorg behouden. De NZa waarschuwt dat dit plan de toegankelijkheid van zorg op academisch niveau ondergraaft in zowel Leiden als regionaal in Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen. ,,Het UMC Groningen is in die laatste provincies de spin in het web voor de behandeling van patiënten met een aangeboren hartafwijking.”

Het UMC kan volgens de NZa zonder hartspecialisten regionale ziekenhuizen niet meer zodanig ondersteunen dat de huidige kwaliteit van zorg wordt behouden. De NZa adviseert minister Ernst Kuipers van VWS om het besluit uit te stellen. Omdat Kuipers nog geen besluit heeft genomen, vindt de raad van Ooststellingwerf het zeker nog opportuun om alsnog op 24 januari een bij voorbaat breed gesteunde motie in stemming te brengen.

Nieuws

menu