Ook Ooststellingwerf protesteert tegen vrouwengeweld. Gemeentehuis misschien in kleur oranje

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld.

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. Eigen foto

Ooststellingwerf steunt een internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen. Dat bleek woensdagavond in een commissievergadering. Er wordt onder meer overwogen om het gemeentehuis in oranje licht te zetten.

Tussen 25 november en 10 december zijn de ‘16 Days of Action against Violence’, geïnitieerd door de Verenigde Naties. Met name op 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, worden voor het zesde jaar evenementen georganiseerd die in het teken staan van de kleur oranje.

‘Orange the World’

Oranje staat voor de dagenraad; een zonsopkomst in een hoopvolle toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes. Sinds 2014 is het oranje uitlichten van landmarks een onderdeel van ‘Orange the World’. In dat jaar deden bijvoorbeeld Time Square, de Empire State Building en de piramides en sfinx in Cairo mee. Inmiddels worden in meer dan 100 landen landmarks oranje uitgelicht en activiteiten georganiseerd.

Ook in Nederland vinden de laatste jaren diverse activiteiten plaats rond Orange the World. De aandacht voor het bestrijden van geweld tegen vrouwen groeit. Gemeenten en provincies wordt elk jaar gevraagd om deel te nemen aan de Orange the World campagne door het uitlichten van een gebouw of object in oranje, of het uithangen van een speciale vlag.

Het afgelopen jaar deden 150 gemeenten en acht provincies mee. Verspreid over het land lichtten zij gezamenlijk meer dan 250 gebouwen, bruggen, standbeelden en fonteinen oranje uit, meer dan in welk ander land ter wereld dan ook.

Kleur bekennen

Ook Ooststellingwerf wil dus een vlag hijsen en/of het gemeentehuis in oranje licht zetten. Maar wellicht komen er ook nog andere activiteiten. Dat wordt nog ingevuld. Wethouder Esther Verhagen: ‘Er is ook in onze gemeente sprake van geweld tegen vrouwen, van kindermishandeling. Wij willen dus ook kleur bekennen vanwege problemen die ook in onze gemeente spelen.’ Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat 45 procent van de vrouwen en meisjes.

‘Willekeur’

De gemeente wil daar best actie voor voeren. Wij Lokaal en de ChristenUnie hebben wel angst voor willekeur. Wij Lokaal is niet voor het eerst tegen het hijsen van een actievlag bij het gemeentehuis. ‘De wereld wordt steeds activistischer’, zo waarschuwde ook commissielid Evert van Tellingen van de VVD. Het CDA wil een lijst van alle verzoeken die de gemeente krijgt. Maar het idee om mee te doen heeft de sympathie van de raad.