De loods ging in de nacht van 29 februari op 1 maart 2020 in vlammen op.

Oliebollenbakker en visboer verdacht van brand Oosterwolde

De loods ging in de nacht van 29 februari op 1 maart 2020 in vlammen op. Foto: Jilmer Postma

Een verdachte van de loodsbrand in Oosterwolde komt uit de kermiswereld. Hij kent een eigenaar van de spullen waar de brand begon.

De man, een 50-jarige Amsterdammer, heeft een oliebollenkraam. Hij wordt samen met een 51-jarige visboer uit Purmerend verdacht van brandstichting.

In de nacht van 29 februari op 1 maart vorig jaar ging een groot complex met onder meer de opslag van meerdere bedrijven aan de Houtwal in Oosterwolde volledig in vlammen op. De brand was begonnen in het gedeelte waar kermisattracties stonden opgeslagen.

Op beelden, die getoond werden in het televisieprogramma Opsporing Verzocht, was te zien dat een witte Volkswagen Caddy het pand ’s nachts binnenreed. Kort daarna brandde de boel helemaal uit. De politie gaat ervan uit dat de twee verdachten in die auto zaten. ,,Verder onderzoek moet uitwijzen of dat daadwerkelijk zo is’’, aldus een woordvoerder.

‘Visboer ontkent’

Stijn de Goede, advocaat van de Amsterdammer, heeft zijn cliënt ,,heel even gesproken’’ en wil niet reageren. Jan Sneep is de raadsman van de visboer uit Purmerend. Hij geeft aan dat zijn cliënt elke betrokkenheid ontkent. ,,Hij heeft er niets mee te maken.’’

De Amsterdammer had in het verleden een bedrijf in kermisattracties. Daarnaast heeft hij jaren met een oliebollenkraam op de Utrechtse Neude gestaan.

De recensies over zijn producten waren niet altijd even lovend. In de jaarlijkse test van het Algemeen Dagblad bungelde de kraam twee jaar achtereen onderaan de lijst. ‘Zelfs niet meer geschikt als visvoer. Want dit als aas gebruiken zou een vorm van dierenmishandeling zijn’, luidde het oordeel van het testpanel.

Circus Herman Renz

De man is een bekende van Maurice Bakx (38) uit St. Willebrord, die door de loodsbrand onder meer zeven van zijn kermisattracties verloor. ,,Ik lag op bed en heb 220 kilometer vanuit huis gereden met een slaperig hoofd.’’

Bakx had zijn spullen opgeslagen bij zijn schoonvader René Duursma (53) uit Hippolytushoef. De bekende kermisorganisator had in de opslag een aantal beeldbepalende spullen van het oude circus Herman Renz staan.

Die, en heel veel andere spullen, gingen volgens Duursma verloren. ,,Veel zaken met emotionele waarde, zoals een houten snoepkraam die van familie van mijn vrouw is geweest’’, zegt hij. ,,Ik kom iedere keer weer dingen tegen; dit is er niet meer of dat is er niet meer.’’

In het complex stonden spullen van meerdere bedrijven. Alleen al voor Bakx was de schade naar eigen zeggen 2 miljoen euro. Ook andere bedrijven verloren honderden vierkante meters met goederen.

‘Geen rancune’

De verdachte Amsterdammer en Bakx hebben een tijd een bedrijf gehad in watervoorziening voor evenementen. Bakx en een andere eigenaar stapten daar begin dit jaar uit. ,,Omdat wij er geen toekomst meer in zagen.’’ Bakx zegt ,,geschrokken’’ te zijn van de aanhouding van de man. ,,Maar ik wil hier nu geen oordeel over vellen. Als iemand verdacht is, is hij nog niet veroordeeld. Ik ken de resultaten van het politieonderzoek niet.’’

Dat de verdachte hem iets zou willen aandoen, kan hij zich niet voorstellen. ,,Ik heb geen enkele aanwijzing dat hij rancune heeft richting mij. Er zijn geen haren in de soep geweest. Die zijn er nu ook niet.’’

De man uit Purmerend runt al jaren een viskraam aan het Buikslotermeerplein in Amsterdam. De kraam ging in 2011 in vlammen op na een ontploffing. De politie sprak destijds van een ‘technische oorzaak’.

De verdachten zijn deze week door de politie aangehouden. Een van de verdachten is gisteren voorgeleid bij de rechter-commissaris en blijft langer vastzitten. De ander is vrijdag aan de beurt.