Oeps, gist vergeten. Wat gebeurt er dan met je oliebol? 'It wurde krekt tennisballen'

Klaas Terpstra (rechts) behaalde met zijn oliebollen in 2016 een gedeelde vierde plek in de AD Oliebollentest. FOTO JANSEN EN TERPSTRA

Een bakmix van Koopmans kwam woensdag op een opmerkelijke manier in het nieuws. In een aantal oliebollenmixen zat geen gist. Wat gebeurt er dan?

,,Dit is fansels in minne saak en net sa moai foar de konsumint’’, zegt bakker Klaas Terpstra uit Oosterwolde. Hij bakt al jaren oliebollen en was in 2016 volgens de inmiddels geschrapte oliebollentest van het Algemeen Dagblad de beste van Noord-Nederland.

Voor Terpstra zijn het bijzonder drukke dagen. Maar hij maakt uiteraard even tijd om over het gistprobleempje van Koopmans te praten. De verpakkingen van Koopmans Oliebollenmix Origineel met productiecode L212447 en 3 februari 2022 als houdbaarheidsdatum bevatten geen gist, meldde het bedrijf woensdag in een advertentie in een aantal kranten en op de eigen website. ‘Oeps, gist vergeten’, stond er droogjes boven.

Het is niet schadelijk, maar echte oliebollen bakken is ook geen optie, zegt Koopmans. Deze worden namelijk hard omdat het beslag niet zal rijzen.

,,Sûnder gêst komt der gjin libben yn it daai’’, zegt Terpstra. Volgens hem kun je dat als consument ook wel merken, omdat het deeg een stuk stroever is en er veel meer water bij moet. En dan nog is het niet goed, aldus de bakker. ,,It wurde krekt tennisballen. Mar ik ha noch wol in tip foar de minsken: helje wat gêst by de supermerk en doch dat der efkes by. Dan is it ek wer klear.’’ Wie een fout pak heeft, kan dit volgens Koopmans ook opsturen naar de klantenservice. Je krijgt dan het geld terug.

Volgens Koopmans betreft het slechts een kleine productiefout en is de mix verkocht bij enkele tientallen regionale supermarkten. Welke dat zijn, geeft het bedrijf niet aan.

Royal Koopmans levert onder andere meel en aanverwante producten aan de ambachtelijke en industriële bakkerijen en oliebolkramen. ,,Deze producten zijn 100 procent in orde’’, zegt een woordvoerder. De genoemde productiefout − oliebollenmix zonder gist − is ontstaan in de fabriek van Dr. Oetker, tevens eigenaar van het consumentenmerk Koopmans.

Abusievelijk is het bedrijf Royal Koopmans - eerder genoemd in onze berichtgeving als Koopmans Meelfabrieken - in relatie gebracht met het Koopmans-consumentenmerk dat geproduceerd wordt in de fabriek van Dr. Oetker (tevens eigenaar van het consumentenmerk Koopmans).

Nieuws

Meest gelezen