Nog geen uitsluitsel over inzet paintballgeweer tegen eikenprocessierups in Ooststellingwerf

Guus Hellingman knalt de sekslokstof in de eikenbomen langs de Helomaweg bij Fochteloo.

Guus Hellingman knalt de sekslokstof in de eikenbomen langs de Helomaweg bij Fochteloo. FOTO RENS HOOYENGA

Eind dit jaar moet blijken of een soort paintballgeweer in Ooststellingwerf het ideale wapen is in de strijd tegen de eikenprocessierups. In die ‘Pherolauncher’ zitten capsules met feromonen. Door de feromonen kunnen vrouwelijke vlinders minder bevruchte eitjes afzetten en daardoor neemt het aantal rupsen af.

Onderzoekers schoten vorig jaar ook op een proeflocatie in Ooststellingwerf lokstofballetjes zeventig eiken in om te voorkomen dat de mannelijke vlinder zou gaan paren. Die ruiken namelijk overal in de boom de lokstof, maar waar zijn de vrouwtjes? Bij de monitoring zijn volgens de gemeente op die proeflocatie overigens weinig mannelijke vlinders aangetroffen.

Geen hoogwerker

Dit voorjaar moet blijken of deze methode ook een afname van het aantal eikenprocessierupsnesten laat zien. In dat geval is de nieuwe methode efficiënter en ook effectiever. Dit in tegenstelling tot het eerst controleren van alle bomen en dan wegzuigen van rupsen. Je kunt zo honderd bomen per uur doen, want je hoeft niet met een hoogwerker een boom in.

Verder onderzoek

Er zijn geen nadelige effecten op andere dieren, planten of de volksgezondheid. Maar er is volgens Ooststellingwerf dus wel verder onderzoek nodig om tot een effectieve methode te komen. Het onderzoek op tien proeflocaties is een initiatief van Silvia Hellingman. Zweedse onderzoekers hebben de methode ontwikkeld.

Ooststellingwerf heeft besloten de beproefde methode van paringsverstoring door te ontwikkelen. De kosten van het project worden gedekt uit het budget dat al door de gemeenteraad in de begroting was gereserveerd voor de bestrijding van de eikenprocessierups. Eind 2023 verwachten de onderzoekers met een eindrapportage te komen.