Nieuw college gaat onvolledig van start. Het wachten is op vijfde wethouder

Het nieuwe college van B & W. V.l.n.r. wethouder Esther Verhagen, wethouder Jelke Nijboer, burgemeester Sandra Korthuis, gemeentesecretaris Willem Mutter, wethouder Gerben But en wethouder Jan van Weperen. Rens Hooyenga

Het nieuwe college van Ooststellingwerf is nog niet volledig, maar vier van de vijf wethouders zijn dinsdagavond wel door de gemeenteraad benoemd en aansluitend door de burgemeester beëdigd.

Het gaat om de herbenoemde wethouder Esther Verhagen uit Makkinga (Ooststellingwerfs Belang), Gerben But uit Nijeberkoop (GroenLinks), Jelke Nijboer uit Oosterwolde (PvdA) en Jan van Weperen uit Oosterwolde (VVD).

Het worden er uiteindelijk in september vijf, die samen de komende vier jaar 4,4 fte invullen. Vooral LSO was niet zo gelukkig met de keuze voor parttime-wethouders. Het CDA moet binnen twee maanden nog een kandidaat voordragen, omdat CDA-lijsttrekker Peter Kraak op de valreep zich voor die functie terugtrok. De politieke nieuwkomer uit Makkinga heeft een pluimveebedrijf en om daar nu een bedrijfsleider op te zetten… De twijfel nam toe de afgelopen weken. ‘Ik ben boer.’

Integriteit

De functies waren niet te combineren. Ook het woord integriteit viel. Maar omdat het CDA volledig heeft meegewerkt aan het bereikte akkoord, zagen de andere collegepartijen geen reden om langer te wachten met de benoeming van de andere vier wethouders. Alleen LSO had liever het oude college laten zitten tot september. Kraak benadrukte nog wel het belang van ondernemers in de gemeenteraad. Hij gaat verder als fractievoorzitter van het CDA.

Taken verdelen

En de vier wethouders gaan zonder hem nu twee dagen de hei op om verder in detail de taken te verdelen, die in hoofdlijnen al verdeeld zijn. Zo wordt nog bekeken of wethouders specifiek aan dorpen worden gekoppeld.

Nieuws

menu