Monumentenhouders openen deuren. Oude dokterswoning en gevangenis zijn te bezichtigen

De Dorpskerk in Oosterwolde is ook te bezoeken.

De Dorpskerk in Oosterwolde is ook te bezoeken. Gemeente Ooststellingwerf

Monumentenhouders in Ooststellingwerf openen zondag 12 september hun deuren tijdens de nationale Open Monumentendag.

De monumenten zijn dan van binnen en buiten te bekijken. Er zijn leerzame activiteiten, zoals rondleidingen en exposities over de geschiedenis van het monument en haar omgeving. Ook zijn er activiteiten voor kinderen.

Kinderen mogen in de Dorpskerk in Elsloo de klokken van de monumentale klokkenstoel luiden en krijgen daarvoor het diploma assistent-klokkenluider. En in de Korenmolen van Weyert in Makkinga kunnen ze op zoeknaar verstopte muizen en leren ze spelenderwijs over de molen.

Voor wie meer wil weten over oud-Nederlandse beroepen kan terecht in Museum Oold Ark in Makkinga. Ze hebben nu ook een oude kappershoek ingericht. De wat meer duistere geschiedenis in Ooststellingwerf wordt zichtbaar in het Cachot in Appelscha: een kleine gevangenis aan de vaart.

Eerste keer

Ook dit jaar zijn er weer monumenten die voor de eerste keer meedoen aan deze jaarlijkse Open Monumentendag, zoals de oude dokterswoning aan de Vaart Zuidzijde 37 in Appelscha en de Veevoederfabriek van Mulder aan de Vaart Noordzijde 13 in Appelscha.

In totaal zijn 14 monumenten in Ooststellingwerf te bezoeken. De entree is gratis en elk monument is van 12.00 – 17.00 uur open. Op www.ooststellingwerf.nl/omd staan alle monumenten die meedoen. Bij het Toeristen Informatie Punt (TIP) in Appelscha ligt ook een folder met alle deelnemende monumenten.