De imposante, uitpuilende boekenwand getuigt van de passie voor geschiedenis.

Mijn werk: Burgemeester Oosterman heeft naast politiek nog een passie

De imposante, uitpuilende boekenwand getuigt van de passie voor geschiedenis. Anne Westerhof

Oosterwolde - Tokkelend op zijn gitaar, aan het eind van het gesprek, vertelt Harry Oosterman: ‘Als ik het allemaal nog eens zou overdoen dan had ik voor de creatieve richting gekozen, tenminste als ik het talent had gehad. Dan was ik voor de gitaar gegaan.’ In de studeerkamer van de woonboerderij buiten Oosterwolde, geeft hij zijn liefde voor de muziek prijs.

Maar zijn beroepsleven heeft zich op een ander toneel afgespeeld: de laatste zestien in het openbaar bestuur als burgemeester.

Politiek

Harry Oosterman (1957) is geboren in Noordwijk en opgegroeid in Drachten. Hij komt uit een religieuze familie van leraren en onderwijzers. Van jongs af aan lag zijn interesse bij politiek en samenleving dus logischerwijs koos hij voor de studie geschiedenis aan de RUG. Zijn passie voor geschiedenis is gebleven, de imposante, uitpuilende boekenwand getuigt daarvan.

Na de studie kwam het advieswerk op zijn pad. Daarna sloot hij zich aan bij het organisatiebureau Nice Nijenrode en kwam het accent op landelijk adviseren van toezichthouders te liggen. Tot na zijn veertigste was dit de broodwinning en toen werd opnieuw het burgemeesterschap reëel.

Hans Wiegel

De flirt met de functie van burgervaderschap speelde ook in de tachtiger jaren. De toenmalige CvK Hans Wiegel gooide het balletje op en raakte bij Oosterman een snaar. Maar dat had toen geen resultaat, maar later wel, in 2004. Via een tip over de vacature in Ooststellingwerf was het al snel ‘kat in het bakkie’. Zestien jaar zwaaide Harry Oosterman als hoofd van de gemeente er de scepter. Hij kijkt daar positief op terug, hij voelt zich geaccepteerd en voelt zich hier thuis. De aard van de Ooststellingwerver ‘doe maar gewoon’, spreekt hem aan.

‘De grondsoort bepaalt het karakter. De armoede van zand en veen sijpelt nu nog door. De sociale cohesie in de dorpen is groot, elite woont hier nauwelijks.’ Zijn sociaal en empathisch karakter komen hem bij deze functie goed van pas en bij menig spannend moment mist zijn relativerende humor z’n uitwerking niet: ‘Zo ben ik. Ik voel me een burgervader.’

Zelfreflectie

Zoals bij iedere baan heeft hij naast de leuke ook mindere periodes gekend. Het begin was lastig, er was een grote afstand tussen bestuur en het ambtelijk apparaat, aldus Oosterman. Daar is toen stevig op ingegrepen en dat heeft tot resultaat geleid. De hiërarchische verhoudingen zijn geminimaliseerd. ‘Zelfreflectie en af en toe met een onbevooroordeeld iemand brainstormen behoed je voor een tunnelvisie. Dat kan ik iedereen aanraden.’

Het burgemeesterschap zit hem als gegoten. ‘Ik ben een onrustig type en in deze functie is geen dag hetzelfde. Ik kom overal.’

In de lange periode als bestuurder heeft hij ook wel eens rondgekeken, maar daar is het ook bij gebleven. Blijven wonen in Friesland was en is het uitgangspunt, hij is verknocht aan het Friese en zijn partner Jelly werkt in Sneek.

Nieuwe levensfase

Maar de koek raakt op en het einde van het burgemeesterschap is in zicht. Harry Oosterman heeft de stap genomen om een andere koers te gaan varen. Voor hem een nieuwe levensfase waarbij hij maatschappelijk actief blijft en zich meer wil richten op coachen en het toezichthouden.

Het is een rare periode, het naderende afscheid vermengt met de gevolgen van de corona. Het gemeentehuis is nagenoeg leeg en alles draait om het virus. Het ritme is eruit, inmiddels heb ik de berusting dat we er pas vanaf zijn wanneer het virus is uitgewoed.

Erwin Java

Maar een ding staat vast, hierna krijgt de gitaar een meer centrale plek. De lessen van gitaarvirtuoos Erwin Java, ooit gitarist bij Cuby and the Blizzards worden te gelde gemaakt. ‘Ik krijg weer het beheer over mijn eigen agenda en ga gezellig met een paar maten spelen. En de boerderij, daar blijven we voorlopig wonen.’

 

Anne Westerhof