Met Scala zetten kinderen een stap vooruit. 'Op Ouder en Kind markt is veel interessants en leuks te doen’

Foto: Pixabay

Stichting Scala houdt vrijdag, gedurende de Week van de Opvoeding, de allereerste editie van de Ouder en Kind markt in de Kompaan in Oosterwolde. Het is voor alle ouders met kinderen. ,,Daar komen ze erachter wat er zoal te doen is voor kinderen in de gemeente. We hebben zoveel mogelijk partijen uitgenodigd”, zegt Hermienna van der Bij van Scala. ,,Ze staan er allemaal met een kraam en geven uitleg.” Maar ook kunnen ouders en kinderen op de markt meer informatie vinden over peuterspeelgroepen in de regio, het opvoeden en wat te doen bij dreigende achterstanden.

,,Daarover kunnen we te allen tijde met de ouders in gesprek gaan, ook tijdens de markt”, zegt Van der Bij. Ze is coördinator van het Stap-programma, VVE Thuis en Tutoren, allemaal programma’s voor de ondersteuning van jonge kinderen. ,,Wij willen er graag voor iedereen zijn. Dus mochten ouders met vragen zitten, schroom niet en kom langs. Daar zijn we voor.” Een signalering doet de ouder zelf of gebeurt op de kinderopvang of op school. Na een aantal gesprekken wordt bepaald waar behoefte aan is.

Stap-programma

Het Stap-programma is één van de opvoedondersteuningen van Scala. Een programma dat Scala al twintig jaar aanbiedt in Ooststellingwerf, zegt Thamar Molenaar, manager van de afdeling Het Jonge Kind bij Scala. ,,Dit programma bieden wij aan voor ouders met kinderen van 1,5 tot 6 jaar. We gaan naar de thuisomgeving om daar handvatten te geven. We gaan met de ouders in gesprek over hoe ze de kinderen kunnen stimuleren dingen te doen en doen dat aan de hand van activiteiten.” Denk aan voorlezen of een spelletje doen. De ouders krijgen vervolgens een opdracht om te doen met het kind ,,en dat bespreken we de keer erop”. Dit programma duurt elke week een uurtje.

VVE Thuis

Voor- en vroegschoolse educatie (VVE Thuis) is er voor twee categorieën: voor kinderen van 2,5 tot 4 en van 4 tot 6 jaar met een (dreigende) achterstand. Het betreft acht bijeenkomsten tussen de ouder, de docent of pedagoog en een medewerker van Scala. ,,De ouders ontvangen een boekje met allerlei thema’s, die worden besproken. Daarmee gaan we aan de slag, onder meer door middel van rollenspellen. De ouders krijgen een opdracht mee voor thuis, waar die de volgende ontmoeting wordt besproken.”

Tutoren

De derde optie die wordt aangeboden via Scala is Tutoren. ,,Dat is een programma voor kinderen met (dreigende) achterstanden in groep 1 en 2 van de basisschool. Deze vorm doen wij vooral met kleine groepjes kinderen op school.”

Van der Bij: ,,Het gaat ons er voornamelijk om dat een dreigende achterstand zo vroeg mogelijk wordt gesignaleerd en dat de kinderen zo goed mogelijk ondersteund worden. Dan merken ze er mogelijk weinig van.”

De Ouder en Kind markt op vrijdag 7 oktober duurt van 12.00 tot 18.00 uur in de Kompaan op Moskampweg 3-5 in Oosterwolde. Er is onder meer een springkussen, lees- en knutselhoekje, een grabbelton en kinderen mogen er reptielen aaien. ,,Het is de allereerste keer dat we deze markt organiseren, het is afwachten hoe het loopt. Aan de hand daarvan gaan we hopelijk volgend jaar opnieuw een Ouder en Kind markt organiseren.”

Nieuws

menu